SeMbang.......Press

Hiburan. Review. Melancong. Buku. Filem. Petua. Gosip.

Makluman.

BLOG SEDANG DIUBAHSUAI KANDUNGAN & MATLAMAT. SEBARANGAN PERTANYAAN SILA KE ORDERONLINE2010@GMAIL.COM

Mencari penulis blog. Sila email jika berminat.

Monday, December 5, 2016

Review : Penyidai Dan Ampaian Baju, Tuala Lazada.

Monday, December 05, 2016
Percaya atau tidak yang banyak kali kita sebenarnya tertipu bila membeli penyidai ataupun ampaian baju di website jualan online.

Bila kita tengok pada gambar. Nampak macam kukuh. Nampak macam tebal. Nampak macam utuh. Tetapi apabila kita beli, barang sampai rumah dan kita pasang, kita dapati apa yang ada dalam gambar itu adalah gambar semata-mata sedangkan barang sebenarnya kualiti jauh dari apa yang kita jangkakan.

Oke, kali ini aku nak kongsikan kepada pembaca-pembaca tentang ampaian baju ataupun penyidai baju yang confirm kukuh. Sebab aku dah beli 2 unit dan akan beli unit ke 3. Dalam bulan 2 ataupun 3. Lebih kurang la. Kira tahun depan la tu.



Dah digunakan oleh aku dengan jayanya. Ada dua unit kat rumah. Satu lagi tu berselerak. Malas nak snap gambar. Lagipun benda tak jelas sebab dah guna. 

Ini gambar versi belum guna. Kat Lazada la.


 
 
Gambar tipu. Seriyus macam tak kukuh langsung. Tapi buat aku terfikir-fikir kenapa banyak sangat review positif. Best sellers plak tu.

Aku amek masa 2 minggu. Untuk fikir nak beli atau taknak. Nak percaya pada komen-komen orang yang dah beli ke atau taknak.

Selepas fikir punya fikir maka bulan 10 aku beli satu. Nak try. Aku sebenarnya perlukan dua. Tetapi disebabkan produk neh bagus aku decided nak beli 3 unit. Satu untuk dijadikan ampaian baju basah. 2 untuk letak baju keluarga aku yang bersepah-sepah. Aku jenis malas lipat. Cakap terus terang. Sangkut je segala.

Harga dia mahal juga. Tapi berbaloi dengan kualiti. Baik kau beli benda neh dari korang beli yang harga rm30-45 bagai tu. Yang neh harga 65 + kos penghantaran pada aku dicaj 13 kot tak silap aku, so total 78.00. Aku puas hati sebab dia besi, solid dan kukuh. Kau sangkut la banyak mana pun. Teguh. Nak pasang pun senang. Kau boleh buat sorang bahkan budak2 pun boleh buat. Kalau korang tengah cari ampaian baju, penyidai baju ke nak gantung baju ke apa ke, korang takpayah pening2 nak cari. Beli je benda alah neh. 

Jangan beli yang murah sangat. Aku dah 2 kali. Kecewa. Tak sampai setahun ranap. Harga pun bukan la murah sangat. Yang first 29.90 = rm30.00. Yang kedua rm45.00. Pun jahanam. Tak kukuh. Letak baju lebih sikit, berat sikit dah senget, langgar sikit, dah jatuh mula la senget benget dan menjadi tak kukuh. Betul-betul buang duit. Produk yang aku beli ini oke. Terbaikla. Takyah pening2 nak cari. Tak percaya baca la review produk tu sendiri dari orang-orang lain yang beli oke.

Wednesday, November 23, 2016

Mahu Beli Power Bank? Baca Info Ini Terlebih Dahulu!

Wednesday, November 23, 2016
Hampir 89% rakyat Malaysia ( tak termasuk warga asing ) mempunyai smartphone dan tablet yang di usung ke sana ke mari setiap hari. Semahal dan secanggih mana pun smartphone anda, ia tetap tak kan dapat berfungsi jika tiada kuasa bateri nya kan? Apa guna smartphone mahal-mahal, tapi bila member nak pinjam phone battery pulak ‘Kong’ @ habis… Maluu lah abang/kakak..:-)

Jadi,member yang tak jadi pinjam tu pun suggestkan anda gunakan POWER BANK. Tujuan power bank ini hanyalah untuk menyelesaikan masalah besar anda tadi iaitu MASALAH KEHABISAN POWER BATTERY PHONE. 



Tapi mesti anda tertanya-tanya, APA BENDA POWER BANK ni? Apa FUNGSI POWER BANK ni? So, Jom ketahui rahsia di sebalik POWER BANK ini.:- 

1) Apa benda Powerbank ni?

Power Bank adalah suatu alat yang di gunakan untuk mengecas phone atau tablet anda tanpa memerlukan soket. Ia di ibaratkan “extra battery” untuk phone korang. 

2) Power bank ini buatan mana?

Hampir 89% power banks di pasaran sebenarnya di keluarkan oleh negara China.Tak kisah apa brand pun. 

3) Bagaimana saya nak cas power bank ni bila dah low power nya?

Korang boleh cas power bank ini dengan menggunakan charger phone , USB komputer /laptop atau menggunakan power bank yang lain. 

4) Berapa lama tempoh masa untuk cas penuh power bank?

Ia bergantung pada KAPASITI SEBENAR sesebuah model power bank. JIka kapasiti besar, maka ia akan mengambil masa yang agak panjang untuk penuh. Ia juga bergantung pada cas mengecas power bank.Jika anda menggunakan original charger, ia akan penuh lebih cepat berbanding menggunakan USB dari laptop/komputer anda. 

5) Kenapa ada masa power bank saya ambil masa lama sangat untuk penuh walaupun saya guna model yang sama?

Walaupun ia menggunakan cara mengecas yang sama seperti sebelumnya, ia mungkin berbeza di sebabkan persekitaran, suhu, power flow dan sebagainya. Anda DI LARANG mengecas power bank sambil gunakan power bank untuk cas phone. 

6) Apa itu mAh?

mAH adalah milli Ampere Hour, dimana ia adalah unit untuk mengukur kapasiti bateri power bank anda. 7) Dengan power bank yang berkapasiti 12000mAH. adakah ia boleh mengecas phone yang berkapasiti 1500mAh sebanyak 8 kali? Jika kira-kira, mesti lah 8 kali kan?

Ini adalah kesilapan TERBESAR oleh kebanyakkan orang. OK.Untuk mendapatkan kadar mengecas yang tepat, sila gunakan formula ini :- 

(Kapasiti Power Bank X Conversion Rate X Phone Battery Health) / Phone Capacity = Jumlah Cas Phone Anda. Sebagai CONTOH : ( 12000mAh X 0.8 X 0.8 ) / 1500mAh : 5.12 kali ( +/- 4-5 kali cas ) 

8) Apa pulak Conversion Rate ?

Conversion Rate adalah ‘kebocoran’ kapasiti battery di sebabkan oleh SUHU ataupun PCB operation. Normally, kita akan gunakan conversion rate 0.8. 

9) Apa itu Phone Battery Health ?

Secara ringkas nya, ia adalah untuk menunjukkan tahap ‘kesihatan’ bateri phone. Seperti yang anda sedia maklum, bateri phone mempunyai jangka hayat yang akan berkurangan dari masa ke semasa. Sebab itu jika anda beli phone, lebih kurang 7-9 bulan selepas itu, phone anda akan lebih cepat kehabisan power bateri. 

10) Apa itu PCB?

PCB adalah Printed Circuit Board, di mana ia akan mengawal operasi power bank anda.Sama macam mother board laptop/PC anda. PCB yang bagus dan berkualiti tinggi akan menjamin ketahanan power bank anda. 

11) Power bank menggunakan bateri jenis apa?

Kebanyakkan model power bank menggunakan bateri dari jenis Li-thium dan sebahagian nya menggunakan Li-Polymer. 

12) Apa perbezaan anda Li-Thium dan Li-Polymer?

Li-thium mempunyai saiz dan ukuran yang TETAP. Tapi Li-Polymer adalah flexible. Boleh di bentuk mengikut model power bank.

Li-thium akan menghasilkan lebih HABA berbanding Li-Polymer.Jadi, Li-Polymer lebih SELAMAT. Li-thium lebih MURAH berbanding Li-Polymer. Sebab itu lah ada model power bank yang di jual lebih murah.

Li-thium mempunyai kebocoran kuasa yang tinggi. Maknanya anda perlu lebih kerap mengecas power bank dari battery Li-thium berbanding Li-Polymer

Li-thium mempunyai ketahanan bateri yang RENDAH berbanding Li-Polymer

Contoh Mudah untuk bateri Li-thium adalah bateri yang kita pakai seharian. Macam bateri Energizer. 

13) Berapa kapsiti mAH untuk sebuah bateri Li-Thium ?

Kebanyakkan bateri Li-Thium mempunyai kapasiti dalam 1300mAh – 2200mAh. 

14) Berapa banyakkan bateri Li-thium yang di gunakan untuk menghasilkan sesebuah power bank?

Secara AM nya, untuk menghasilkan sesebuah power bank yang mempunyai kapasiti berbeza, pengilang perlu gunakan : 

Power bank using 1pcs 18650 is 1200mAh – 2600mAh
Power bank using 2pcs 18650 is 2500mAh – 4400mAh
Power bank using 3pcs 18650 is 3750mAh – 6600mAh
Power bank using 4pcs 18650 is 5200mAh – 8800mAh
Power bank using 5pcs 18650 is 6500mAh –11000mAh
Power bank using 6pcs 18650 is 7800mAh –13200mAh
Power bank using 7pcs 18650 (no info)
Power bank using 8pcs 18650 is 10400mAh –14400mAh 

15) Ada tak bateri li-thium yang lebih besar dari 2200mAh sebiji?

Ada. Tapi ia terlalu mahal. 

16) Apakah perbezaan di antara branded power bank dan OEM power bank? 

Branded power kebiasaannya di jual dengan KAPASITI SEBENAR dan harga yang lebih tinggi. Jika power bank OEM pula, ia lebih menjual KETINGGIAN KAPSITI dan Harga lebih MURAH walaupun sebenarnya kapasiti sebenar hanyalah 1500-2000mAh sahaja walaupun mereka menjual kapasiti 30000mah-50000mAh. Tolong JANGAN TERTIPU dengan kapasiti yang TINGGI tapi MURAH. 

17) Adakah benar yang branded power bank takkan meletup dan OEM power bank akan meletup?

Secara jujurnya, segala jenis bateri di dunia ini ada chance untuk meletup jika di gunakan dengan cara yang SALAH. Walaupun bateri biasa yang kita selalu guna dan boleh di beli di pasaraya tempatan pun boleh meletup. Tapi, potensi untuk power bank itu meletup adalah hampir 0%. Mungkin ada 1-2 kes dalam berjuta-juta power bank yang telah terjual & di gunakan sehingga sekarang.

Sumber.

Friday, November 18, 2016

The Legend of the Blue Pecah Rekod Descendants of the Sun (DOTS).

Friday, November 18, 2016
DRAMA bersiri terbaharu berjudul The Legend of the Blue Sea bakal menjadi fenomena selepas dua episod pertamanya berjaya memecah rekod. 

Allkpop melaporkan ia mendapat rating sebanyak 16.4 peratus menerusi laporan Nielsen Korea, sekali gus memecah rekod dipegang drama Descendants of the Sun (DOTS) iaitu 14 peratus ketika dua episod pertamanya disiarkan pada awal tahun ini. 


Dilakonkan oleh Lee Min Ho dan Jun Ji Hyun, rating The Legend of the Blue Sea dijangka akan terus meningkat selepas ia turut mendapat ulasan baik daripada penonton. 

Drama yang mengangkat kisah percintaan fantasi itu mengisahkan mengenai seorang lelaki kaya secara kebetulan bertemu dengan duyung dan menyelamatkannya sebelum timbul beberapa konflik. 

Sementara itu, drama lain seperti Oh My Geum Bi dan Weightlifting Fairy Kim Bok Joo pula masing-masing mendapat 5.9 peratus dan 3.3 peratus perkongsian penonton dalam tempoh sama.

Thursday, November 3, 2016

Moon Lovers : Scarlet Heart Ryeo Review.

Thursday, November 03, 2016
Bukanlah sesuatu yang menarik. Suntingan drama ini agak bercelaru namun drama Moon Lovers ini menjadi fenomena worldwide bagi peminat-peminat drama Korea.

Drama ini pada awalnya tidak mendapat sambutan yang hangat di Korea meskipun promosi dilakukan secara hebat dan besar-besaran. Ratingnya agak rendah. Namun impak berbeza bagi penonton2 di luar Korea. Sambutan hebat yang diterima menjadi fenomena.

Namun selepas beberapa episode disiarkan, ia mula mendapat tempat di kalangan rakyat Korea dan ratingnya terus meningkat. Mungkin orang2 Korea dah jemu melayan drama historical yang sebenarna agak janggal bagi penonton2 luar negara contohnya di Malaysia. 


Drama bersiri ini mengandungi 20 episode. Dengan membariskan beberapa pelakon ternama. 

Sedikit info tentang barisan pelakon dan pengarah.


Ia adalah sebuah drama yang diadaptasi berdasarkan novel yang bertajuk Bu Bu Jing Xin yang ditulis oleh penulis China, Tong Hua. Sebelum ini China pernah menyiarkan drama atas tajuk novel yang sama. 

Hae Soo adalah gadis dari masa hadapan yang secara misterinya telah kembali ke masa silam ketika zaman penubuhan empayar Goryeo. Bagi mereka yang belum tahu, empayar Goryeo adalah zaman sebelum The New Joseon. Manakala Korea kini adalah zaman selepas era The New Joseon.

Hae Soo kembali sebagai seorang gadis yang berusia 16 tahun dan tinggal di rumah Putera ke lapan bagi raja Goryeo yang pertama ketika itu.

Drama ini meskipun diadaptasi dari novel penulis China, tetapi ia mengisahkan sejarah penubuhan awal Korea. Terdapat beberapa babak yang diselang-seli dengan sejarah yang benar-benar berlaku ketika zaman pemerintahan empayar Goryeo.

Ketika berada di zaman silam, Hae Soo telah berkawan rapat dengan ketujuh-tujuh putera raja Goryeo dan disitulah bermulanya insiden demi insiden yang menyebabkan konflik dan pertembungan antara adik beradik.

Secara ringkasnya ia mengisahkan percintaan dramatik dan tragis Hae Soo dengan raja keempat Goryeo yang dikenali dengan nama Wang So ataupun Gwang Jong nama dalam sejarah Korea.


Gwang Jong dikenali sebagai raja yang melakukan banyak reformasi bagi membantu rakyat pada ketika itu. Antara jasa-jasanya yang seringkali diperkatakan ialah membebaskan hamba mangsa perang, hamba mangsa hukuman dan yang dilarikan. Mengurangkan kekuasaan orang-orang kaya dan berpengaruh. Menyamaratakan taraf status masyarakat dengan membenarkan orang2 biasa mengambil peperiksaan penting untuk membolehkan mereka menjadi pegawai kerajaan. Tidak tertakluk kepada orang2 kaya, atasan dan berpengaruh semata-mata.

Namun, dia juga adalah raja yang ditakuti kerana membunuh adik beradiknya sendiri ketika berada di dalam kekuasaan. Menaiki taktha ketika berusia 24 tahun dia akhirnya mati bersama pembaharuan-pembaharuan yang dilakukannya apabila pewarisnya gagal mengekalkan sistem sedia ada atas tekanan orang-orang berpengaruh.

Hanya sedikit dari drama ini mengisahkan tentang pemerintahan Gwang Jong. Ia lebih menumpukan terhadap perhubungan Hae Soo bersama ketujuh-tujuh putera King Taejo dan hubungan Hae Soo dengan Wang So. Selain dari percintaan Hae Soo - Wang So, drama ini turut memaparkan percintaan tragis di antara Baek Ha - Woo Hee.

Episode permulaan drama ini agak baik. Namun ia seperti lari arah apabila suntingan drama sangat bercelaru dan hilang focus sehingga menyebabkan jalan cerita seakan kelam kabut.

Ia kembali pulih pada di akhir-akhir episode. Dan semakin stabil apabila siri semakin menemui jalan penamat.

Ada beberapa perkara menarik dalam drama ini yang boleh dijadikan iktibar. Bagaimana hubungan adik beradik boleh hancur atas nama kuasa dan kedudukan. Hubungan Wang So bersama abang dan hampir kesemua adiknya putus disebabkan perebutan kuasa dalam empayar Goryeo. Babak adik beradik terpaksa saling berbunuhan demi kuasa juga agak menyedihkan.

Babak si ibu (Queen Sinmyeongsunseong) meminta anak King Jeong Jong menanda-tangani surat peralihan kuasa (wasiat) ketika raja sedang sakit menunggu kematian membuktikan kuasa lebih penting dari meratapi kesedihan kematian anak yang sedang berhadapan dengan maut. Ibu-ibu dalam drama ini rata-ratanya bersikap kejam dan pentingkan diri. Berupaya membuatkan kita rasa sakit hati!

Queen Sinmyeongsunseong malahan melayani anak secara diskriminasi berdasarkan rupa juga agak menjengkelkan. Bagaimana seorang ibu sanggup berkelakuan kejam terhadap anak sendiri, Wang So hanya kerana mukanya berparut. 


Watak Hae Soo berkembang dan berubah. Bermula sebagai seorang gadis yang berani menjadi kepada penakut dan berhati-hati dan akhirnya matang kerana mengalami pelbagai insiden yang melukakan perasaan.

Wang So pula ialah seorang putera yang berhati batu dan suka membunuh menjadi seseorang yang sangat mesra dan berperasaan selepas mengenali Hae Soo. 


Namun perhubungan mereka berdua menghadapi rintangan demi rintangan dan akhirnya Hae Soo terpaksa berkahwin dengan putera lain.. kenapa? Saksikan kesudahan drama ini sendiri. Ia bukan percintaan yang mengembirakan. Sejak drama ini tamat pada dua hari lepas, laman web drama dibanjiri pelbagai jenis komen-komen yang meluahkan rasa marah kepada penulis dan pengarah drama ini. 

Malahan ada yang menangis berjam-jam lamanya disebabkan ending drama ini kata mereka tragis. Padahal ia tidaklah begitu menyedihkan sebenarnya. Babak pembunuhan Wang Eun oleh Wang So adalah super menyedihkan dalam drama ini sebetulnya. 


Peminat2 drama ini juga menantikan2 season kedua seperti drama China bagi melengkapkan percintaan Hae Soo - Wang So di alam seterusnya. Apakah SBS akan memenuhi tuntutan peminat?

Bintang untuk jalan cerita adalah 3.
Bintang untuk lakonan 4. Lee Jun Ki sememangnya pelakon yang baik dan pandai membawakan wataknya.
Bintang untuk props 5.
Bintang untuk drama ini secara keseluruhan 3. 

Jika anda suka kepada drama cinta, ini mungkin boleh menjadi drama yang anda patut tonton.