Luahan kenapa saya benci KPOP. - Must read to all KPOPERS!


Kita mulakan kisah neh dari awal. Semua neh bermula pada tahun lepas. Aku tak ingat bulan berapa. Tapi ketika itu ada rakan yang share satu link video. Link video tersebut ialah budak2 perempuan yang berjoget di bukit bintang dengan lagu kpop. Lagu dalam video tersebut ialah lagu dari artis kpop 2PM.

Masa tue aku memang betul2 perak. Aku bukan sahaja tak kenal 2PM tue sapa malahan aku pun taktau KPOP tue apa. Aku dok tertanya2 apa benda alah yang dorang dok puja sakan neh? So bermula dengan video tersebut aku mula larh mencari tahu KPOP tue apa.

Peh. 



Selepas melakukan beberapa bacaan di internet baru lah aku tahu kpop tue bermaksud korean pop dan 2pm ialah artis korea yang bawa aliran muzik KPOP. Alasan aku nak kenal KPOP ada satu je ketika itu. Aku tertanya2 budak bangang mana lah yang sanggup malukan diri sendiri demi memuja artis.

Aku pun pernah jadi remaja juga. Tapi aku tak buat perkara2 keji macam tue. Bahkan aku tak pernah beli album siti nurhaliza, artis yang aku paling minat ketika itu. Aku pernah beli album raihan. 

Aku bukan minat pun kat raihan cuma aku suka dengar lagu dorang. Tapi aku rasa berat ahti nak beli album siti nurhaliza sebab ada satu dua lagu jek yang best manakala yang lain2 tak best. Jadi tak berbaloi duit aku pergi kat dia

Sambung balik. Selepas tue aku mula melakukan research mengenai kpop. Aku baca di blog dan tengok di tv. Pasal aku nak faham kpop neh apa. Aku nak faham apa sebab kpop neh menyebabkan ramai malaysians jadi gila meroyan. Dan sekarang aku benar2 expert bab kpop. Siyes. Buat blog pasal kpop pun boleh tau.

Ekekeke.



Aku dapati kpop neh sama jek macam industri hiburan tanah air. Sama jek macam industri hiburan antarabangsa. Sama jek macam artis2 yang lain. Dalam atau luar negara. Sama jek seme neh. Macam ko minat muzik rock, punk, alternatif dan etc2. So ada orang minat muzik kpop. No hal dude. Citarasa masing2.

Tapi apa yang membuatkan ramai orang meluat dengan kpop neh? Meh sini aku bagitau korang terus terang.

1. Kita disini tak benci KPOP. Tapi kita benci KPOPERS = Sekumpulan manusia yang over acting dalam meminati sesuatu = taksub kepada KPOP.

2. Kita faham masing2 ada citarasa dan minat masing2. Go on. Hak kau. Tapi janganlah taksub sehingga menyebabkan orang lain rasa loya.

3. Meniru gaya artis kpop. Kadang2 aku suka tengok rakan2 fb yang bergaya ala2 kpop. Memang cantik. Aku meminati kasut ala korean. Bahkan aku ada beli beberapa seperti itu. Bagi aku kasut yang bertutup tue adalah kasut yang paling bagus sebab ia benar2 menutup aurat kaki keseluruhan. Senang. 

Tapi. 

Ya ada tapi. Fashion yang baik ko tiru oke lah. Tapi bagaimana pula dengan fashion yang tak baik? Ada pula yang meniru fashion merepek seperti pakai seksi2. Yang lelaki pakai rantai dan subang supaya muka ala2 jambu. Itu salah satu bukti menunjukkan korang membiarkan kpop menguasai diri korang. 

Sebenarnya memang sebelum kpop wujud pun dah ada lelaki yang pakai rantai dan subang cuma dalam aku tengok gejala tue semakin berleluasa bila kpop menjadi trend. Nak2 dorang sendiri bergaya ala2 kpop. Mana orang tak kaitkan benda tue dengan kpop kan?

Aku tak salahkan artis kpop sebab dorang bukan islam tapi aku salahkan kpopers sebab dorang gagal kawal minat dorang sehingga terjerumus. Mana tak kena kutuk dan kecam. Orang jadi meluat larh kat kpop tak pasal2.

4. Beli tiket konsert mahal2. Maaflah sebab aku menyemak dalam urusan kewangan ko. Aku tahu duit ko hak ko tapi aku pernah ek ternampak di twitter, seseorang tue dok kutuk2 kerajaan membazir apa seme lepas tue dia mengaku plak dia beli tiket ft island. Pfftttt.. kelakar.

Memang dua isu neh tak berkaitan. Satu membazir guna wang rakyat satu membazir guna wang sendiri. Tapi ia tetap kelakar bagi aku sebab alasan yang dia gunapakai. Katanya kalau kerajaan bantu orang susah di malaysia neh kan bagus. Jadi ko pun sama dude. Gunakan duit ko tue untuk bantu orang susah dude. 

Ko mempersoalkan kerajaan itu satu tindakan yang bagus. Tapi dalam masa yang sama tindakan ko tidak selaras dengan apa yang ko perjuangkan. Itu pasal ia jadi kelakar dan sinis bagi pemerhati macam aku beb.

5. Tak boleh kena kritik. Aku heran. Baik lagu, wajah, fashion, tarian even drama. Ada banyak jek jenis muzik, filem apa seme di malaysia dan luar malaysia kita kritik tapi bila kena tang batang hidung kpop, ada jek kpopers meroyan mengamok tak bagi kita kritik.

Baru2 neh bila kita kritik artis kpop yang seksi mai malaysia mereka marah. Mereka cakap artis melayu pun ramai yang seksi. Memang betul tue der. Artis malaysia yang seksi kita dah selalu kritik dan tegur apa. 

Jadi kita buat pula perkara yang sama kepada artis luar negara. Sama jek. Lainlah kalau kita tak pernah kritik artis tempatan lepas tue terus menonong nak kutuk artis luar negara. Itu baru boleh ko nak marah. Tapi selalu dah kita kritik pemakaian artis tempatan sebab tue kita sound artis luar negara pula.

Lepas tue samada kerajaan nak dengar ataupun tidak dengan runggutan kita, bukanlah sesuatu yang kita boleh kawal kan? Jadi kita tegur je seme benda yang kita nak tegur. Habis citer. Takan itu pun korang nak bengang tak pasal2? Buat satu perbandingan yang sia2 sebab nak menangkan artis KPOP kesayangan korang, buat apa? 

Nak datang malaysia takde hal. Dah dijemput kan. Tapi kerajaan perlu sediakan kod etika pakaian. Kena ikut peraturan. Jangan bagi dorang meroyan joget tunjuk bontot dengan seluar pendek apa seme. Ingat dorang jek ada budaya sendiri? Malaysia takde meh? Kita terkenal dengan budaya ko buat tak boleh, aku buat boleh, so tunjukkan benda tue kat dorang. Baru dorang lebih mengenali malaysia beb. Heh.

Mostly artis2 kpop neh tak asli wajah mereka. Seme pakat2 buat muka fake dengan plastic surgery sana sini. Antara yang menjadi febret dorang ialah hidung, kelopak mata dan dagu. Bila kita cakap pasal neh mula larh ada kpopers yang meroyan cakap kita dengki apa seme. Macam larh artis malaysia takde botox apa seme. 

Hello, sebenarnya aku bukan peduli artis malaysia ada buat ke takde buat, cuma nak bagitau jek yang artis2 korean neh banyak yang kaki plastic surgery. Malahan majoritinya begitu. Tujuan aku cakap begitu sebab kpopers seringkali cakap wajah2 artis korea neh cute sebab tue dorang minat. Cute memang cute tapi cute yang fake. Cakap benda betul pun dorang melenting.

Dan ramai juga yang cakap drama2 korea neh lain dari yang lain. Unik. Ini bukan pasal kpop. Tapi pasal k-drama pula. Sebenarnya betul ka drama mereka lain dari yang lain? Dulu2 aku fikir begitu juga. Tapi rupa2nya bukan begitu. 

Drama dorang ada klise macam drama2 malaysia dan indonesia gak. Ada yang aku suka tengok, ada juga yang aku meluat. Sama macam drama malaysia larh. Ada yang aku suka dan ada yang aku meluat.

Contohnya k-drama love u thousand times. Drama tue menunjukkan konon nya ada keluarga miskin sangat walhal anak kerja kat syarikat gergasi sebagai setiausaha peribadi. Tak ke tak logic nama nya nak beli tv lcd pun tak mampu? Tue pasal aku tergelak2. Bodohnya drama korea. Ada juga skrip macam tu pada drama korea. Ingatkan indonesia jek pakar buat jalan citer sedih meraban. Rupanya k-drama pun ada.

Aku nak ingatkan bahawa aku tertengok citer tue baru2 neh. Kang ada pula kpopers meroyan marah dah tahu klise napa tengok? Aku tengok 2 kali saja2 buat modal nak kutuk. So what? You mad k-dramaters? 

Please, don't be mad. Anggap jek macam ko kutuk2 filem melayu apa seme. Jika ada orang boleh bebas kutuk2 filem melayu apa seme apa masalahnya orang2 yang nak kritik kpop jadi tak boleh pula?

Untuk rekod, orang2 yang kritik kpopers neh seringkali juga kritik filem2 melayu. Yang seksi, yang merapu, lucah dan mengarut seme kena kritik dah. Tak kira lah muslim ka bukan muslim ka kalau dah merapu tetap lah merapu. Bila dah merapu memang padan lar kena kutuk.

Lagipun di korea sendiri ada rakyat mereka kutuk2 kpop neh. So sama jek di mana2. Pengkritik kpop ka, filem melayu ka, filem omputih ka ada jek di mana2 di dunia neh. Toksah nak sengal sangat larh menghalang kita orang daripada mengkritik apa2.

Dan lagi satu cuba jangan nak berfikiran sempit sangat. Contohnya bila kita kritik drama melayu, terus dorang bagi alasan ko janganlah tengok apa susah. Alamak aii. Kita punya pasal larh kita nak tengok dan kita nak kritik. Kpop neh pun sama juga larh. Kita punya pasal larh kita nak dengar then kita nak kritik. Saja suka2 beb. Bagi kpopers panas ahti.

Heh.

Tolong berlapang dada dengan seme perbezaan pendapat. Aku pun layan gak program running man. Aku pun layan k-drama. Ikut jalan citer larh. Dan aku layan juga lagu2 kpop. Ikut lagu juga larh. 

Dan sekarang neh di ABO ada rancangan muzik seoul. Aku nak tengok nanti bagi memahami industri kpop macam mana. Tadi aku tengok program tapi dekat ending. Aku nampak super junior menangis. Tak dan tengok dari awal. Menang anugerah pun nages. Dah serupa macam akedemik fantasia pula aku tengok.

Makin lama makin meluat. Sorry kpopers. Memang aku tak suka dengan korang yang taksub over pada kpop, tapi dalam masa yang sama gak aku juga tak suka dengan pendirian korang yang menghalang kami mengkritik apa2 berkaitan kpop dan k-drama. Rileks sudey larh. Macam kami kritik filem2 dan muzik tempatan, macam tue juga lah kami bebas kritik kpop dan etc. 

Bukan seme yang dorang buat tue kena dengan citarasa orang. Tak kena dengan citarasa aku so aku nak kondem. Biasa jek. No hal. Kebebasan mengodem. Sama macam korang yang akan mengodem di blog aku lepas neh. Seme pun bebas bebas dan bebas. Apa lagi kondem je larh der.

KAH KAH KAH
Previous
Next Post »

158 comments

Write comments
IQBAL ZARIN
AUTHOR
June 2, 2012 at 4:44 PM delete

"kaw kturk kpop ittew. syap kaw akuw toreh mukew kaw!!!"

ini cth makian yang bakal diterima. haha... btw, setuju!!!

Reply
avatar
umairah
AUTHOR
June 2, 2012 at 4:46 PM delete

aq sorang yag open...aq pon mnat korea sbb bnyak lgu dn drma dia yg ok ...dan lrik lagu bnyk yg bguss,aq stju jngnla blia fnatik sngt dn jngnla brgduh psai bnda ni sngat ...actually aq lbih mnat jpun...x da yg ktuk Jpop ke atau anime dya..haha.. :)

Reply
avatar
TINTA GERIMIS
AUTHOR
June 2, 2012 at 4:52 PM delete

kamsahamnidaa..ahaha...
gaye diehardfan kpop..xde dah ASSALAMUALAIKUM...:P
aigoo...tengah mnanti apa yg akan kpopers kipas susah mati nk respon..haha..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 2, 2012 at 4:55 PM delete

ak tgok kat sklah ak majoriti org mnat korea..dulu pn ak mnat jgak korea dlm 1 minggu je,tp lepas ak tgok makin ramai org minat korea dan bnyak buat aksi tak esok, ak trus mnyampah...ak dah sakit mate tahap gamban bile tgok joget2 ni..umat islam ramai dh yg rosak >_<

Reply
avatar
aru
AUTHOR
June 2, 2012 at 5:15 PM delete

tapi kan..x salahyer..bukan la...sekonperm nyer...yg dtg ritu kat himpunan belia's tu JPOP je...bukannyer KPOP....if I'm not mistaken la...bukan nye ku ni diehard KPOP..just nak inform je..
n if compare JPOP N KPOP, jepon kan more x malu n revealing than others country...dyoerg amat remdahkan martabat wanita kat sana,...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 2, 2012 at 5:15 PM delete

sape minat kpop dia cacat akal.....

Reply
avatar
amirnawawi
AUTHOR
June 2, 2012 at 5:28 PM delete

Oppa oppa opppa.. tu jer yg aku tau..hehe3

Reply
avatar
Procrashz
AUTHOR
June 2, 2012 at 5:30 PM delete

sape minat kpop dia cacat akal ?
lol

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 2, 2012 at 5:30 PM delete

Assalamualaikum ^^
actually saya kpoppers jugak tapi yup, agak setuju dgn some points yg diberi..
fans kpop ni mmg sgt taksub pun, sampai lupa batasan2.. tapi xde la smua macam tu.. saya pun layan je lagu2 kpop, tp cite korea xlayan sgt, lg prefer tgk variety show. my point is, fans kpop ni kena reti la jugak bezakan mana betul mana salah tambah2 yg Islam tu kan.. Ustz Azhar pun ada cakap layan hiburan boleh tapi jgn sampai melalaikan. kadang2 sedih jugak bila tgk kt twitter, fans2 org melayu,Islam tapi over taksub, sampai stan2 couple sesama jantina ni, fuh siyes geli. bukalah mata wahai kpoppers (ingtn utk diri sendiri jugak) yang hiburan pn ada batasannya. Wassalammmm ^^

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 2, 2012 at 5:33 PM delete

hahaa lagi satu, xde la smua kpoppers ni teruk, sentap, xsedar diri, meroyan. ada jugak yang masih waras~ Wallahualam..

Reply
avatar
dash
AUTHOR
June 2, 2012 at 5:57 PM delete

oppa..oppa...oppa... opppaaannggg kangg...baru tau....

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 2, 2012 at 6:13 PM delete

sy xminat kpop..tp sy minat awek korea..haha

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 2, 2012 at 6:20 PM delete

aku minat k pop/j-pop & drama2 korea/jepun semenjak tahun 2001 lg..masa tu org kt malaysia xkenal pn ape benda k-pop,j-pop ni..tp aku xlah taksub,sekadar minat je..lg pn xsemua lagu2 dyorang best,ade byk gk lagu2 dyorang yg cm sial & ade gk drama2 dyorang yg meluat utk dilayan..tp semenjak 2 menjak ni,tiba2 k-pop jd begitu popular di malaysia,sampaikn anak muda jd taksub & meroyan dgn k-pop ni..bkn kt malaysia je,smpaikn indonesia pn jd cm2..aku jd pelik,aku dr tahun 2001 ag minat bnda2 ni semua,tp xde laa meroyan smpai cmtu..tp nape anak muda skrg jd cm2 eak,heran2..skrg lagu2 k-pop dh jd makin haram jadah,cthnye super junior..lagu cm lagu siam,menari2 cm gampang,tp digilai anak muda kt malaysia..heran aku..aku rase anak muda kt cini pandai follow je,best ke xbest ke,tolak tepi yg penting follow org lain..skrg ngn aku2 dh jd meluat ngn k-pop/j-pop,sbbnya bayang laa,mat rempit skrg pn dh ramai minat k-pop..berfesyen cm k-pop,pastu merempit sana sini..aduih2..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 2, 2012 at 6:54 PM delete

aku minat certain lagu korea, aku pegi konsert jugak, aku marah kerajaan bazir duit, aku tak suka budak merempit, aku tak ikut pesyen terkini, aku layan hindustan, aku tak suka facebook, aku layan twitter, aku pon tak suka kpopperposer, aku bukan kpopper aper,aku suka tgk orang menari(tarian yang tidak melampaui batas ye) tapi aku tak suka menari, hanya segelintir tu memang taksub dengan idola mereka. kpopper tu dah banyak berterabur kat asia ni...kalau mereka nak menari nak berpesyen nak bermekap ala kpop kegemaran dorang tu kita boleh halang ke? kalau orang tak mulakan, tak de siapa pun akan ikut. nak salahkan orang korea ke?, semua bermula dari diri sendiri, usaha teguhkan iman, kalau lemah iman, jadilah korang seperti kpop poser itu...salam.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 2, 2012 at 6:59 PM delete

aku minat 2NE1 je,x lah brape seksi sgt...ngeee~

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 2, 2012 at 7:24 PM delete

aku pun k-pop fans tapi agak taksub la jugak..tapi tak ade la sampai nak tiru sampai gaya dorang . sedar diri la . aku pun tak suka sangat sesetengah kpop fans yang sampai terikut gaya dorang . memang geli la . takat dgar lagu , tahu apa aktiviti dorang,tu je.. tapi jgn asyik salahkan konsert k-pop je yang menyebabkan dorang lupa diri.Ada juga konsert2 lain kat malaysia yang buatkan kita lupa diri.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 2, 2012 at 7:25 PM delete

ko punya banner nuffnang ni besar sangat la.. tah cmne la aku nk bc blog ko ni.. da la screen aku cenenot je.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 2, 2012 at 7:33 PM delete

kita tak boleh jugak nak kutuk org yang minat kpop nie.kita tak boleh halang apa org minat.kita asyik ckp kpop nie itu la ini la.. sempurna sangat ke apa yang kita minat tu.mungkin bagi kita best mungkin bagi peminat kpop lain.

Reply
avatar
Nudin
AUTHOR
June 2, 2012 at 7:46 PM delete

HOI!!! APE NI KUTUK2 K-POP! SIKU KANG BARU TAU!!!

Hahaha... Saje jer.. Actually, aku pon setuju ngan Admin. Aku pon minat K-Pop jgk, dah bertahun lamanya. Tapi takde la smpai taksub sngt. Dah certain lagu diorang best, aku dengar je lar. Mostly pon sbb aku suka tgk dance diorang. Tu je la kelebihan artis K-Pop. Diorang dance power. Tapi aku takdela terikut2 nk dance sama. Just tgk je la. Haha... Seksi ke tak, blakang citer. Yg penting tarian diorang best(bajet iman kuat la nieh.. Hahaha...)

Apa2 pon, utk fans K-Pop yg sngt2 taksud tu, ubah2 la sikap. Jgn la duk puja sngt artis korang tu. Lain jadinya... =)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 2, 2012 at 10:11 PM delete

Setuju 300%.

Reply
avatar
Lee Yna
AUTHOR
June 2, 2012 at 10:27 PM delete

setuju dengan nudin..suka k-pop sebab dance dorg..maybe ada kata dance dorg cam gampang ker per..tp performance dorg mmg tiptop..syncronize..tuh yg cantik..plus dorg berlatih lama baru debut..tp lately kebanjiran artis baru pon buat saya menyampah n da x follow k-pop da..penat..lg menggelikan kt malaysia pon nk ikut..adesss..pathetic..

Reply
avatar
Yeyy Yehh
AUTHOR
June 3, 2012 at 12:35 AM delete

iklan nuffnang ni spoil betul lah nak baca. menghalang. takde button X plak tu.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 3, 2012 at 12:55 AM delete

hahaahahahahaha childish nya ap yg kau tulis ni. Isi2 langsung x mantap dan m'ikut emosi s'mata2 umur brp dik?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 4, 2012 at 11:19 AM delete

Salam.. Klu xmnt kpop pon,xya laa nk ktuk2..At least dieorg lg bgos dri m'sian artist yg dok sbok nk tiru gye kpop yg xjd 2..Kpop idols is good cuz they can dance perfectly n syncronized..They also friendly..Y??They practised so hard to be the best ..Do u know that??For examples,U must watch U-Kiss..Knl dieorg dlu..Ko tgok ushe dieorg..I want to comment bout "Kpop is more gayer than JB"..Dieorg bknnyer gay ok..Dieorg 2 mmntingkn relationship..Law da dlm 1 group,da kire mcm family ok..Understand that..Tak b'mkne mke jambu 2,dye gay..Da mke dye mcm 2,takkan ko nk dye tkar..2 pon ko nk nk judge..Otk jgn r smpit sgt..Open r skit..See the world positively n widely..U juz don't know..Pple like u don't hve rite 2 said like that..If they heard what u hve said,they'll feel hurt..Please,don't do this..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 5, 2012 at 4:32 PM delete

oo.. i love kpop.i love kpop,i love kpop,i love kpop,i love kpop,i love kpop,i love kpop,i love kpop,i love kpop,i love kpop, i love kpop

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 6, 2012 at 9:34 AM delete

korang yg komen nieh tk rse bersalah ke?!
kutuk orG,Diri Sendiri dh Cermin belom?!
depa punya hal jgnlah msk campur...nti kena jugak balasan drpd Tuhan...korang pon sekali kena sbb kutuk KPOPERS...aduhaii...orG yg buat BLOG nieh mcm KELING laRh..kutuk KPOPERS,tapi tk ingt nti yg bawak mati awak jugak yg kena sebab kutuk KPOPERS....
HEY!PIKIR DULU LER SEBELUM MEMBUAT GOSIP YG TAK GUNA NIEH!!!
awak tu Tuhan ke smpi nk buat BLOG JADAH nieh!!!!~

sampai di sini...Pikir Dulu Sebelum Buat BLOG HARAM JADAH nieh...
ASSALAMMUALAIKUM ^_^

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 6, 2012 at 9:49 AM delete

"Aku pernah beli album raihan."<---aku rasa nieh duit mak kau yang beli...

orG ALIM tak daa makna nyer nk buat BLOG yg mcm tak de MARUAH nieh...mengate org jer pandai...eh MAK CIK/PAK CIK PUNYA BLOG NIEH ADA OTAK TADAAA?!!!!

orG ALIM pon buat DO NO jer laRh...DEpa bg nasihat HANG PULAK MCM ANAK GAJAH yg TGH MENGAMUK SBBkn nieh KPOP jer?
pastu TETIBE Isu beli album raihan apekehei nyer?! mcm orG kisah hang beli album raihan sedangkn org lain yg beli album depa diam jer...
MAshallah rupe-rupenyer sakit lah orG yg buat bloG nieh...


TUAN PUNYA BLOG MULUT TU JANGAN PEDAS SANGAT SILAPX2 HARI ANDA YG BYK DOSA DRPD KPOPERS KERANA SEBAB ANDA MEMBENCI KPOP & MEMBUAT BLOG YG MACAM TAKK ADAA MARUAH NIEH!

Reply
avatar
abdullah
AUTHOR
June 6, 2012 at 9:05 PM delete

eh2, der yg cmmnt June 5, 2012 6:49 PM. ape pasal emotional thp gaban neh. suka dy lah ni blog dy. mmng tmpat dy curahkan pendapat. anda yg mmbaca ni cbalah amik iktibar. betul what, KPOP tu sedikit sebnyak mmbntu kafir mruntuhkan Islam. dgn pakaian y terdedah (bg gurl) trtonggeng2. hadoy2. mnat2 lagu dah la. tak yah smpai tahap Memuja. HADOYY. bila fikir, boleh waras tak?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 8, 2012 at 7:31 AM delete

kOmen kpOp pOwn mnjatuhkn maruah jgk kaa...???lgpOm kte kOmen bnda yg btul paaa......dOrang tuwh puak2 KAPIR jgk tuw sume[stahu ak larh xde lg grOup kpOp yg b'agme ISLAM],,ad sglintir grOup tuw siap duk prOmox lg dOrang pnyer religiOus,,,kte yg duk Over diehard fans nieyh duk ikOt2 jerk mmbabi bute,,cLap2 trpesOng AKIDAH bwu taw....sdar2 larh tuw,,dOrang xmnjamin gak kOrang sume msuk syurga kelak...xsalah nk mnat sape2,,,cume jgn Over limit sgt...dan klO org tgur tuwh,,trime jer larh....dan lg satu,,pen'cOmment' yg vJune 5, 2012 6:49 PM nih,,yg kO nk mrh tuan pnye bLog nieyh apsal....dye ad pkse kO ker suh mri mlawat bLog dye....!!???ad jgk HUMAN cam nieyh,,,JEM3

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 8, 2012 at 8:28 AM delete

biasanya budak2 skola yg jenis gedik2, bodoh2....n budak2 lelaki yg upsr result ala2 'ado'...remaja2 yg minat majalah mangga....tu la golongan yg minat kpop

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 16, 2012 at 1:21 AM delete

org yg post menatang ni lagi gampang...ko ckp mcm bagos je bunyik ko...g la mampos diorg nak terkinja-kinja ke, lompat2 ke..x menyusahkan hidup ko kan?..tu minat diorg..mcm minat ko fapping tgk JAV..ko cakap ko study K-Pop..apa yg ko tau?..artis malaysia dgn diorg beza langit dan bumi ko tau..biar ar diorg nak plastic surgery pon, diorg bukan islam..tp kalau artis barat bubuh silicone kat buah dada diorg ko x bising lak kan?..korang sume diskriminasi ar..artis barat ko x kesah, tp bile artis korea naik, korang bising, bajet patriotik ar..ni lah melayu..x boleh maju, sebar cerita buruk pasal org lain..tp artis barat duk di puja2, sdg kan ckp omputeh pon x reti..kah kah kah..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 16, 2012 at 5:51 AM delete

'Electric, electric shock'
'I m in Dan dan dan danger, pinochio'
(f(x))

'Fantastic baby!' (Big Bang)

'honey honey honey toraseo ya honey honey honey' (KARA)

'o my syupa gal' (SUJU)

'gee gee gee baby baby baby gee gee gee gee baby baby baby' (SNSD)


ahahaha...

Reply
avatar
dh lebih 10 tahun aku tau pasal kpop,jpop,kd,jd
AUTHOR
June 20, 2012 at 7:59 AM delete

TUAN PUNYA BLOG MULUT TU JANGAN PEDAS SANGAT SILAPX2 HARI ANDA YG BYK DOSA DRPD KPOPERS KERANA SEBAB ANDA MEMBENCI KPOP & MEMBUAT BLOG YG MACAM TAKK ADAA MARUAH NIEH! June 5, 2012 6:49 PM

This is the stupidest statement.

Ahahahaha... aku gelak jahat dah ni..weh,aku bukan alim sgt.tp jgn la jd bodoh sgt sampai cakap sape benci kpop lg byk dosa dr org yg gile meroyan kat kpop tu..adoi...mmg melampau habis dh org2 gila kpop nih.aku sgt2 harap Allah bg hidayah tuk kita semua kembali ke pangkal jalan.. astarghfirullahalazim.......

Reply
avatar
June 30, 2012 at 11:48 PM delete

setuju dgn kata2 admin.. kalo fanatik kpop smpai beli tiket memahal.. pakai baju ala korea yg x cukup kain tu mmg salah la kan.. tp sy juga antara penggemar bahasa asing.. sy suka bahasa korea dan jepun..antara drama melayu,english movie, korea, mandarin or apa2.. sy prefer movie yang masuk akal dan tak meleret2.. apepom. saya suka beekomunikasi dalam bahasa korea.. meluat atau tidak itu lain kita.. bg saya belajar bahasa asing satu kelebihan.. cuma x perlu minat terlampau dkt artis diorang.. sekadar dgr lagu.. tgk cerita itu biasa la.. tp kalo sggup beli tiket beratus ringgit. pakai baju singkat dedah sana sini..itu luar biasa... ape pom.. bgus admin tulis.. sindir sikit org yg fanatik dgn kpop smpai ikut gaya hidup diorang...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 3, 2012 at 1:05 AM delete

x yah nk salahkan k-poppers la..pointnye kt sni, sape2 pun, kalau dia mmg jenis yg mudah mjadi fanatik, dgn mana2 artis pun dia fanatik. bkn stakat k-pop je. aku mmg minat k-pop. aku tak la kata yg diaorg ni mmg bgs. tp, maybe genre lagu dia yg agak lain dr yg lain mmbuatkn bnyk org minat.so, takyah la nk kutuk diaorg ni seksi la, apa la..kalau nk maju, kta kena kaji faktor kejayaan(bkn follow bulat2 ok sbb mgkin x sesuai dgn budaya kta),n bknnya kutuk semata2. sbg audience, kita ambik apa yg baik cthnya: smgt "fighting".org selalu pndg yg buruk je.kita kena la jgk jd audience yg bijak.jgn bias k..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
September 6, 2012 at 4:33 PM delete

k-popers,are u mad??
hahaha....
lawak siot bce komen2 org fanatik k-pop nie..
pantang kene tegur...
org tegur suh jgn terikut budaya xelok dan jgn fanatik sngt....ape punya bengap smpai nk mrh2...
relax suda...
terima teguran dgn hati yg terbuka...

Reply
avatar
pipiluv.com
AUTHOR
October 16, 2012 at 11:30 PM delete

nexnine will be organizing an upcoming J-Pop Concert on the 1st of December 2012 at the KL Live - Concert Hall.

The Concert is in line with the 30th Anniversary of Look East Policy between Japan & Malaysia which is part of a yearlong celebration being held and the concert showcases Japan’s current Top Female All Girl Band – “SCANDAL” in their SCANDAL SPECIAL LIVE IN MALAYSIA 2012 CONCERT.

The concert which starts off at 8.00pm will also feature one local opening act under the same music label.

This is first time, the artiste known as SCANDAL will be performing in Malaysia and it will be a great opportunity for all their Malaysian Fans to catch them performing LIVE here. The Concert will be part of their promotions tour for the Album “Queens are trumps - Kirifuda wa Queen” which will be launched by SONY Music Malaysia on the 1st week of November 2012.

Tickets can be purchased online or at stores via: www.ticketpro.com.my.

For more details on the band, please visit their Official websites at:

SCANDAL Official Webpage:
http://www.scandal-4.com/

SCANDAL Official YouTube page.
http://www.youtube.com/SCANDAL4VEVO

SCANDAL SPECIAL LIVE IN MALAYSIA 2012 - FB Event Page at: https://www.facebook.com/events/408193585901226/.

SCANDAL SPECIAL LIVE IN MALAYSIA 2012 - Official Events Website: http://www.pipiluv.com/index_files/scandalspecial.htm.

Hope to see you all there!

Take care and help keep supporting SCANDAL!

Reply
avatar
November 5, 2012 at 7:56 AM delete

so ada ku kesah kalaw kw nak hina kpop.aq minat kpop dn jpop.jadey ada msalah.yang menyibuk sangat nie nape.tak reti nak duduk diam??ye lh i know you are fanz tue inul datrisia.penari dangdut indonesia tue..tu pasal lh korang hina sangat kpop nie.kalaw benci diam2 ler..macam bagus sngat.dh nama blog nie GOSIP.mmang puikkkkk lr

Reply
avatar
November 22, 2012 at 3:31 AM delete

Kpop aku tak tau, yg aku tau popcorn psl dia sedap....okeyla itu jer SELAMAT BERGADUH KEPADA SEMUA(jap3xx aku ketepi nanti cedera plak aq) BERGADUHLAH SESAMA KAMU

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 24, 2012 at 10:14 PM delete

gila -,- setuju gila bangang ah . settaii

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 24, 2012 at 10:16 PM delete

k-popers go die :) kahKAHKAH

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 24, 2012 at 10:39 PM delete

wehh ? korang sedar ta ? yg korang bencikan sangat tu bukan kpoper tpi org kpop tu . pesal ? korang jeles kan dengan kejayaan diorang ? itu sebabkan diorang berusaha selama 7 tahun untuk menjadi artis ?! FUUUUOOOCKKERRR

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 24, 2012 at 10:40 PM delete

aq layan gak k-pop nie tapi x la taksub sgt sbb aq more prefer genre rock so j-rock lebih sesuai utk aqu . x salah p0n nk minat k-pop ke apa ke just jgn taksub je sbb hiburan boleh melalaikan kita .

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 24, 2012 at 10:48 PM delete

apa2 pon TAKKAN HILANG MELAYU DI DUNIA !

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 25, 2012 at 2:55 PM delete

hahaha..poyo je sume..kelakar aku baca..wat rilek2 da la..kpopers tu ko bia je..meluat menyampah xpyh tgk,pg jauh2..klau de kwn ko cmtu ko x pyh lpk ngn die..cmtu lg bgs dr ko kutuk die pstu gado,pts kwn..sme la jgk ngn post ko n..wat org sesama Islam gado..x elok tu..papehal pn minat org lain2..klau nmpk melampau tegur cara baik k..peace yo!

Reply
avatar
aish aziz
AUTHOR
November 25, 2012 at 7:37 PM delete

everything have their own pros and cons..yg baik ikut,yg buruk,jgn lah ikut.jgn jd fanatik,kang melalut xtntu psl smpai hal agame pn xtau.minat xsalah,obses tu dh jd pnyakit.stuju dgn some points by admin.tp jgnlah highlight yg buruk je.keep on writing.. ^^

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 25, 2012 at 8:42 PM delete

tidak salah meminati tetapi perlu ada batasan dalam coretan ini ada yang baik kita ikutlah yang sebab kebanyakan KPopers adalah kalangan Islam , maka ikut landas Islamlah , jangan bantai suka hati kita nak buat apa apa-apa hal ingat Agama anda , Bangsa Anda dan Bahasa Ibunda anda , jangan sampai pemakaian pun mahu ikut kita ada panduan berpakaian yang mana perlu tutup kita tutup , ada benar coretan admin ini , memanglah duit anda tetapi kena ingat satu sen yang keluar itu di akhirat kelak Allah akan tanya nanti nak jawab apa , oit senafas yang kita sedut ini pun Allah tanya , setitis air yang Allah bagi kita pun Allah tanya , apa yg admin tegur ada kebenaran Ingat tu bersederhana lebih baik dari berlebihan

Reply
avatar
Iman Lee
AUTHOR
November 25, 2012 at 11:08 PM delete

aku start minat k-pop masa aku form3. maknanya dah 3 tahun. aku pun tengok K-pop ni same je. dengar muzik pun kengkadang serupa. memang tak dinafikan sejak 2, 3 menjak ni aku rasa J-Pop lg best. lirik diorang lagi meaningful. tp kalo kpop group big bang ngan 2NE1 je yang aku betul2 minat. bagi solo plak IU.

tu belakang citer la. aku memey sesaje wat mukadimah panjang2.

ramai gak kpoppers yang taksub gegile babeng sampai sanggup spend duit semate2 nak beli album, photo card, fesyen korea. tah hape bende tah. kalo aku baik simpan elok2 duit tu beli komik ke, cd anime ke, figurine ke... hahaha

tp kalo bab variety shows ni, memang tak dinafikan artis korea yang paling terbaik. sumer dah takde control macho ke control ayu. masing2 akan reveal personality sebenar melalui game show.

so kesimpulannya, aku benci k-poppers yg terlampau taksub dgn kpop dan aku suka variety shows korea. hahaha

Reply
avatar
December 6, 2012 at 2:08 PM delete

bahalul fuck pnye artikel.so what you care if we like&hadcore kpop?ada masalah ama nenek hang?ohh plezz guna you pnya kpala hotak sblum tulis bebeh

Reply
avatar
asdfghjkl
AUTHOR
December 20, 2012 at 12:32 AM delete

Assalam.

Smua org ada pndapat masing-2. Sya pun mmg minat kpop. agak taksub tp taklah smpai beli tiket pgi konsert diorang sbb sy tau sy x mmpu, sya x ikut fashion diorang kalau bercanggah dgn apa yg dsuruh oleh islam, sya x smpai mngubah cptaan tuhan. Kalau awk nak bagi nasihat kat kpopper tegar tu, knpa awk nak letak gmbr yg mcm menghina kpop tu? Tak boleh ke letak gmbr yg x ckp kpop tu gay? tak baik lah :) dn cara awk ckp spaya kitorang 'kondem' blog awk, mcm awk mmg nak kpopper mrh kat awk. Awk suka ke tgk org mrh kat awk? knapa x ckp baik-2, kalau awk dan kpopper ada brcanggah idea? eh xnak komen pjg-2. lain org, lain pndapat :) wassalam

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
December 20, 2012 at 5:38 PM delete

Salam..sy pon trpanggil nk bg komen..kami sbg kpopper bkn taksub tp melenting tu mungkin la..bkn kami prthankan artis kpop tp kami meleting sbb you all pertikai n hina minat kitorg tu je..sy bg contoh kalo seseorg kaki pancing, tibe2 ade org marah die n ckp 'woi!!! bentila mancing bazir mase je bkn de pekdah pon..tggu mcm org bodo je..ko x semayang ke wei'..KOMPEM la mamat tu mengamok kan..tp x smstinya mamat tu taksub..juz die marah sbb org pertikaikan minat die..mcm tu jgkla kpopers..kami mengaku yg mereka wat surgery, fesyen pelik2 tp tu xde kene mengena ngan kami pon..dan kalo ade kpoppers yg trlampau mengikot yg negatif pon kami x sokong..biase la dlm sekolompok manusia tu x sume yg baikkan..sme jgk mereka yg minat muzik barat tu x sume yg ikot perangai negatif diorg kan..jd sme je..ok tu shj..kalo tulis pjg2 pon xley ubah ape..haters always hate..wassalam

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
December 21, 2012 at 12:30 PM delete

Aku sokong ape yang admin ni cakap. Walaupun aku ni Kpoppers. Aku hormat pendapat admin ni. :)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
December 23, 2012 at 7:10 AM delete

Assalamualaikum.

Saya ni pun kpoppers jgk.Tapi tak pernahlah pergi konsert.Sebab membazir je.Tengok dkt youtube/tv sudah ler.Ada betul jgk statement2 diatas tu.Ada lagu yang saya tak berapa nak minat.Kalau yg plastic surgery tu,ada ja yg takde.

Sekarang ni saya tak berapa minat kpop. Saya lebih minat ke arah k-drama dgn variety show!Running Man!! hehe.Lagu2 kpop sekrang macam dah ntah apa2 laa.

Reply
avatar
izzat wan
AUTHOR
December 24, 2012 at 9:38 PM delete

Salam,
pada pemilik blog and yg tak suke KPOPPERS, sabar ye. Tak lama da nak abeh da kpop wave nie. ala bese la bende baru. tapi jgn la kutuk diorang smpi mcm tu skali, diorang pun manusia gak. terasa sungguh bile baca artikel nie. sbb saya pun beli album BEAST, pegi konsert BEAST, die hard fan la katekan. tp saya x pernah mintak sape2 yg tak suke kpop tgk, or lyn saya suke kpop. saye tak pernah kata or kutuk haters kpop. yang saya tahu itu hak saya, saya beli sume tu ngan duit hasil titik peluh keringat saya, saya gembira guna ke arah itu, dari beli topup layan msg pakwe, or beli rokok haram tu. kalu buleh jgnla terlalu skeptik dgn kpoppers, sbb saya x kacau idop sesape pun.
to Kpoppers, tak yah nak biadap sgt bahasa tu. tak perlu nak mencarut-carut. tak elok. nak tegur, tegur baik2. sopan2. da 9 tahun ak suke lagu dr Kpop nie, since Shinhwa g, xde plak ak nk mengamuk kat blog org nie. kalu bru start, jgn nk berlagak, jgn nk tunjuk sgt korg tu mania. MALU tahu org bce.. nnti sume ingat kpoppers nie mcm korg.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
December 27, 2012 at 4:04 AM delete

korean wave juga melanda indonesia tapi kami tak masalah karena kami tahu kpop itu ibarat cendawan(mushroom) yang tumbuh di musim hujan,cuma sebentar dan takan lama.mungkin salah satu solusinya ialah kalian bikin juga boy/girlband tapi yang berkualitas ya dan cantik/handsome tentunya,so your tennagers akan mulai beralih pada your local artists,btw musik itu pilihan so tak bolehlah anda atau siapa pun melarang orang lain untuk memilih musik yang di sukainya.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 1, 2013 at 11:59 PM delete

aku lagi suka jpop... ohohoho

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 7, 2013 at 12:59 AM delete

setuju 100 peratus..kpop gedik..geli aku nengok peha dowrang :-Q

Reply
avatar
dodol hangit
AUTHOR
January 10, 2013 at 12:57 AM delete

kpopppppersss butthurt
seriously,we dont care about your passion
please kill yourself kpopppppers

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 10, 2013 at 1:41 AM delete

point no 1 dan 2 tu memang saya setuju.. minat mmg tak salah.. saya sendiri pon dgr jugak lagu2 diorang, tengok runningman dan lain2 lagi pasal korea.. tapi kalo dah sampai tahap kritikal tu mmg susah la

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 15, 2013 at 11:13 PM delete

salam wahai si penulis. da expert ke ? kalau dah expert kenapa masih tak tahu kenapa diorang menangis bila dpt award ? diorang terharu sebb trainee, 7 atau 8 tahun baru boleh dpt jd artis. tu pun belum tentu menang award~ nak lawan pulak dengan kumpulan lain. -.- diorang pentingkan disiplin dengan relationship dalam kumpulan. not gay~

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 17, 2013 at 9:43 PM delete

fyi , aku pun pelik dan tegelak bila nmpak org miskin Korea pakai tv besar , handphone canggih , pokoknye x de rupa miskin langsung . but , bila fikir betul2 , ko pikir la sikit . Korea dengan Malaysia sama ke weh ? haha . sorry to say , you are retarded . aku bukan nak puji Korea or menyebelahi Korea . Negara Korea lagi maju drpd kita . macam mana negara kita nak maju kalau terdapat rakyat macam ni ? tak open minded langsung . please k please . ko risau pasal gejala2 sosial kat Malaysia ni lagi bagus . pasal mat repit , Penagih dadah and more . and if you tell me that Kpop lah punca semua gejala sosial , you are fucking retarded . and , blom pernah ada kes Rakyat Malaysia murtad sebab Kpop . fuh , panjang jugak karangan aku .

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 20, 2013 at 12:47 AM delete

Darn it.. The one with username Hassan Sungmin is the most delusional ktard i've ever seen, your name sounds like a guy but you are a fan of these bigot creatures called super gaynior..
Kepada Kpoppers yang dah delusional tahap gaban : Orang kritik kpop, terima je la .. Setiap band bahkan legend mcm the beatles, MJ , Metallica pun ada haters..So, xpyh nak melenting, baca tajuk artikel tu, dah tau admin x suka kpop, biar lah , pergi la bergaul ngan spesies korang kat website kpop tu, Kpoppers xyah la nak ckp artis korea ni talanted, artis korea yang betul2 ada bakat x popular mcm kplastic ni, semua underground and under indie label: cth mcm Nell, Baek Do San, YB, nak kata dorang punya choreography the best, orang US yang menari kat filem step up tu lagi hebat, dalam setiap group pun paling2 ada dua tiga orang je boleh nyanyi, yang lain tone deaf dan jadi hiasan je , joget kat pentas... apa2 pun tuan empunya blog ni memang saya respect, Anyway, i need a giant faceplam right now after seing these long narrated comment filled with stupidity from these despicable creature identified as Kpoopers....
Advice : Keep your identity as a secret, some retarded kpoppers may hunt you..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 27, 2013 at 12:01 AM delete

Even sye sebagai sorang kpoppers tapi still sedar batasan.Saye tahu pergi ke konsert itu haram sebab bercampur jantina.Tapi seorang kpoppers tegar tidak akan sedar semua itu.They just only know how to have fun.Even sye pun x suke kalau ade konsert di malaysia yg membabitkan artis yg tidak menutup aurat.Lastly,to all hardcorekpoppers,x payah la korang nk pertahankan sgt oppa kau,macam la diorang boleh bawa kebaikan

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 9, 2013 at 2:44 PM delete

xpayah layan dgn k-tards (kpoopers) yg taksub ni,...penat berbuih je mulut layan diorang ni

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 14, 2013 at 9:05 PM delete

Sy sokong admin ni :)) . Lgpun , yg k-poppers nak tehegeh2 mo prthankan idol dorNg tu pehal ?? Friendship lar ape lae . Mcm lar idol korang tu bgi makan kat korang sume .yg bg mkn tu pun duit malaysia jg . Seriously , ak mmg xsuka dgn kpop ni . Bila ak bgaul dg. Kwn2 ak sumenye berebut rebut nak bangga banggakan idol dorang smpai ckgu yg ajr kitorang pun lngsung xdlayan . Btw ,, to kpoppers sume . Xpaya lar nak taksub sngt dgn kpop ni . Bgus lg korang p minat anime . Haha . Boys and girls 2D sumenya lg best dr kpop tau . Haha . OOPSS sori klau trsindir yee .

For kpoppers tu kn , xpaya lar nak heboh sngt p baca artikel ni . Dah tau yg korang tu jnis xtahan dgn pndngan org lIn takya lar nk baca . Mnyemak je ak tengo komen korang yg meroyan bahis ni .

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 15, 2013 at 12:04 AM delete

Just nak ckap yg tak sume kpopers mcm tu..kebnyakkan yg suke mrah2 bile org kutuk kpop nie adelah yg bru je nak start minat kpop nie..aku pown minat kpop tpi aku tau ape yg ptut ikut dan ape yg tak ptut ikut..kpoppers hnye akan mrah klau seseorg tu kate yg kpop nie 'gay', dan kate kpop nie mengutuk islam..that is just so wrong contohnye org spread rumors kate lgu gangnam style tu mengutuk nabi muhammad..apekah??! Makna die takde ke mengena pown dgn agama..tpi ape yg admin ckap mmg ade yg btul tpi NOT ALL KPOPPERS are like that..just the kids thatuare just into kpop but act like they've known everything about kpop

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 20, 2013 at 11:46 PM delete

setuju betul dengan komen orang kat atas aku nih.. ape yang korang tahu pasal lagu gangnam tu ? gangnam tu nama tempat kat korea .. 'oppa' tu abang~ hmm :/ bukannya kpoppers nih melenting dengar benda nih sume. tapi, kalau dah menuduh tu ? tak sama cam fitnah ? aku sebagai seorang kpoppers, memang aku suka pergi showcase or fans meeting diorang. tapi yang paling aku tak suka kalau pergi dekat artis kumpulan perempuan. seksi nak mampus ! oh ya, aku bukannya nak marah dekat si penulis, tapi aku nak cakap benda yang betul. bukan dengan menuduh diorang tu gay~ sama je cam kau fitnah mereka >ㅅ< (http://ismahdeukie.weebly.com/jawapan-untuk-anti-kpop.html)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 24, 2013 at 6:22 PM delete

saya tak kisah kalau awak tak suka kpop.tapi perlu ke mengutuk mcm ni? orang hanya akan pandang awak sedbagai seorang yang buruk perangai :'(

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 25, 2013 at 9:14 PM delete

dari kaji k-pop, baik gi kaji hadis Rasulullah SAW..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 2, 2013 at 12:15 AM delete

Assalamualaikum

aku minat kpop tp aku tak pernah pulak nyusahkan idop orang lain....kekeke..aku giler2 ngan diri aku sendiri je..walhal kawan rapat a.k.a bff aku sendiri tak tau yg aku nih minat kpop :p aku bukanlah terlalu fanatik tapi sekadar minat dan menghiburkan hati tu aje. tak pernah lagi aku keluarkan duit/duit mak bapak aku la untuk beli apa2 merchandise dr kpop nih..tp memangla aku pun meluat ngan orang yang terlalu taksub ngan dunia kpop tu..macam komentar di atas tu..siap maki hamun bagai lagi demi mempertahankan kpop nya huhu..rileks la..mmg diakui persefahaman antara peminat kpop & anti kpop adalah berbeza

Peace yo~

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 2, 2013 at 1:15 PM delete

Yo.ak pon minat kpop beb.tp x smpi tahap nk tiru care dorg pki ke hape.lg satu ak pon nyampah gak ngan budak2 muda MELAYU yg taksub smpi nk tiru2 retis korea.wth????ko g skolah pki tdg pastu tweet im proud to be muslim kpopper.pastu weekend kua ngan kwn2 tdg sume tah kemane pastu pki seksi mcm retis2 korea.proud to b muslim kpopper???????????pale hotak ko!!!!!!!!haha.kalu yg bkn islam nk tiru care retis tu pki lantak la die.ni ni yg mengaku islam ni.wth?????ak x phm tol laa.
Lg 1 pasal tiket konset mahal tu lantak dorg la nk membazir ke hape tp kalo korg kutuk kerajaan bazir duet..haha.2 x 5 jwpn nye 100 beb.kang kerajaan haramkan kpop grup msk msia padan muke korg.haha..
Seyes weh.ak pon minat kpop tp releks2 jgn over.ak tau mesti bdk2 kecik yg bace blog ko ni maki2 ko.haha...
Sekian.marilah beserderhana.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 2, 2013 at 1:24 PM delete

teruskan membenci kpoppers !!!
kerana orang yang dibenci itu sentiasa mendapat ganjaran atas kutukan yang diberi

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 2, 2013 at 1:25 PM delete

Kau tak pergi sekolah tadika ke eja bahasa melayu pun macam tu? hahaha.. Nak kata tak sekolah tadika, blog post macam dah tua sebab banyak bebel & merapu. Nak kata dah tua, pemikiran macam budak-budak.. Hahaha

Reply
avatar
Sunny Mae
AUTHOR
March 2, 2013 at 1:31 PM delete

Assalamualaiku.

Saya pminat Kpop dlm jangka msa yg lama dlam 5 tahun. Ada baik buruknya kite mminati sesuatu. Yang baiknya mcm saya mngambil kursus bahasa Korea dan sekaligus kita tlah mmpelajri ssuatu yg boleh mmbantu hdup dripde sekadar meminati. Sye pun mmg tak suka kpde Kpoppers yg suka meniru perbuatan dan gaya3 Korea. Bukan x boleh tapi berpada3lah. Ayah sye sorang pkerja dan mmg slalu ke Korea, dan ayah juga bkata bkan SEMUA ORANG KOREA MEMINATI KPOP. Ikut selra masing3lah. Dan sye pun rmai kwan dari Korea dan pendapt tentang industri hburan Korea pun berbeza beza. Dan kwan3 saya juga bkan semua mnat Kpop mcm di negara kita. Dan tak semua org mnat Kpop.
Kdang3 sye tgok di utube sye paling mnyampah bile org tiru gaya3 ala2 Korea dan gaya mereka amat keterlaluan. Baik llki atau perempuan smua rmbut mcm burung belatuk. bewarna warni. mcm mana korang nak solat nanti ? dan yg bertindik tu... ermm itu kan haram dan hkumnya berdosa.
Cara korang meminati pun dah dikategorikan taksub dan semestinya korang dah terpesong. Jangan salahkan Kpop. salahkan diri sndiri. tanya dri sndiri knapa jadi cm nie. Kpoppers juga slalu mngadakan fanwar dan bebagai. itu yg tak suka. menyangjungi artis mengalahkan menyanjungi Nabi Muhammad SWT . Harap semua Kpoppers berubah dan bukan semua org dlahirkan sempurna tanpa kesilapan. Wallahu'alam ^^

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 2, 2013 at 1:41 PM delete

Dear you, kalau nak ceramah pun tak usah lah panjang panjang. Kau ingat kpopers ni nak dengar cakap kau ke? Walaupun aku bukan kpopers, aku bosan juga dengar ceramah kau dekat blog tentang kpop ni. Kalau kau Islam, baca lah ni 'menurut ustaz azhar idris, kalau minat kpop nak dengar lagu or tengok drama bagai untuk menghiburkan hati tak apa. Tapi jangan terlalu taksub dengan diri sendiri sampai terlupa dunia.' Kita kpopers tak jadi macam tu. Kita hormat semuanya. So jangan nak bash banyak banyak. Sekian.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 2, 2013 at 1:49 PM delete

ehh kau ni nak gantikkan gadis gigi rabbit tu ke doh? nanti bila ramai bash, ckp ke hack lah ape lah itulah... tuihh x suka diam je ahh

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 2, 2013 at 6:08 PM delete

Aku rase kan zaman sekarang ni budak2 genius pandai je tau yg minat kpop ni tau,budak2 yg bengap malas bljar tu tau main fb jeeeee

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 3, 2013 at 6:38 PM delete

Menurut saya, kalau tak minat kpop, just tutup mulut and pretend tak tahu apa apa tentang kpop ni. You just keep your mouth shut. kita kpopers lebihkan agama kita sendiri dari agama Korea, means kita hormat semuanya. So, just please shut it.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 3, 2013 at 6:53 PM delete

Jangan nak kutuk or benci kpopers sangat. Kpopers tu manusia juga. Think before talk

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 25, 2013 at 9:55 PM delete

Anonymus betul. Sokong semua apa dia ckp. Seriously. I am the true kpopers. Saya x boleh terima bile org nak kutuk kpop. Klau x minat. X perlu lah sampai nak publish kan. Ingat org lain suke anda bile kutuk kpop. x sama skli. Klau rasa diri anda hot n gmpk. Go on. Trt mnari lgu kpop. Jgn lh nk ckp org sggup mlukn diri sbb mint kpop. Itu dosa die dgan tuhan. Anda fikir anda hebat dgan menceritakan anda x mmbeli cd siti? saya truly kpopers. X prnh bli album kpop. X prnh beli brg kpop. X prnah gi show kpop. Adakahanda fikir semua kpopers semua x syg duit. Jgn pebdek akal. Blum knal maka x cinta. Salam.

Reply
avatar
EllisaAlias
AUTHOR
March 25, 2013 at 10:00 PM delete

!! KPOPERS GILER MEROYAN EA ?? a'ah ! mmg kpopers giler meroyan !! at least kteowg tak kacau hdop owg laen !! TAK BENCI KPOP BUT BENCI KPOPERS ! eh , lantak kw arr nux bnci aq ke tak ?? bukn masalah aq !! pastu ckp KPOPERS MEMBAZIR DUIT BELI TIKET KONSERT MAHAL-2 ! eh , lantak arr !! duit kteowg an ?? ade ke pki duit kw ?? klw kteowg beli tiket tu pki duit kw , bley arr kw ckp gitu ! then ckp TAK DE GNE POWN BELI BRG KPOP ! eh , mati lha kteowg nux beli ape pownn !!!! DUIT PARENTS AQ , BUKN DUIT KW LHA BODOH !!!

Reply
avatar
EllisaAlias
AUTHOR
March 25, 2013 at 10:13 PM delete

spe minat kpop cacat akal ??? WTF ! pergy mati lha weyh !

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 25, 2013 at 10:26 PM delete

assalamualaikum.
saya memang bersetuju dengan sesetengah point2 yang admin cakap tentang kpoppers ni, tapi tidaklah semua kpoppers gila meroyan because of kpop, okay?
selepas itu, saya mungkin rasa cara admin menegur/menulis tentang kpoppers ni sedikit kasar. *idk maybe saya je yang terasa begitu*
saya ni memang kpop fan, dan saya agak bersetuju dengan post ini, tetapi bukan semua kpoppers begitu.
#PEACE

-Yuki

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 25, 2013 at 10:40 PM delete

Derr , :/ Aku pun memang minat k-pop oke , but yes aku mengaku , aku memang suka meroyan gila gila kt kpop lagi2 YG stans punya . But , like seriously perlu ke nak luah semua kat semua orang , nak bagi sakit hati kat kpoppers yang lain ker ?

And , pls hormat sikit kt artis kpop ni . Depe kerja keras untuk semua fans dia oke ? SuJu nangis sebab dapat anugerah ? Tak fikir ke macam mana depe train dari pagi sampai malam ?? Ada fikir depe stress ke idak ? Macam kita dapat 9a dalam SPM jugaklah! Mesti nangis jugakkan ?? Mesti rasa terharu jugak ! apa yang kita usaha tu dapat balasannya!! Samalah macam depe tu semua!

Muka plastik?? Oh no , kesah pulak aku nak suka muka fake ke tak .. but bukan semua okey -_- YG stans tak de muka2 plastik ni , semua natural !! Muka plastik tu mungkin sebab ada problem kat muka depe ke , sukati depe la nak buat muka platik ke tak , dah depe dah kaya , itu hak depe lah!

Kpoppers bazir duit beli tiket concert ? hello ~ Itu duit kami, lagipun pergi concert dieorang tu berbaloi !! Lagi pun bukan selalu pun artist yang kita minat datang negara kita right ?? Bukan selalu kan kita dapat tengok muka depe daripada tengok kt PC/ TV right ??? Barang2 tu sebab dah kita suka , sukatilah ! Nak buat collection ! Sakai gila

Hey , segila2 kitaorang pun , kitaorang still hormat korang yang minat lagu genre lain okey ! Kitaorang tak kutuk pun JB ke , 1D ke , Bunkface ke ~ tak kutuk okey! Kalau kitaorang hormat orang yang minat benda lain , kenapa korang tak hormat kpoppers jugak ?? Pls , menyampah doe aku baca post ni , baik tutup je blog ni .

Tak suka kpop ke hape , just ignore boleh tak ?! tak rasa bersalah ke cakap macam tu?

Think before you post this , ramai kpoppers yang sangat protective that oppa / unnies depe ( termasuk aku ) Kan dah kene bash dengan kitaorang

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 25, 2013 at 11:57 PM delete

heh...ko ni betina ke jantan ha??ak ase ko ni betina kan..eh dgr sini ek...klau kau x minat ngan KPOPERS OR KPOP...kau leh gi mampus lah..x yah la nak menyemak kat blog2 then kutuk2 kpop lak...eh blah la...klau diaorg fake muka ko ni fake muslim..islam x suh p0n kita mengutuk org lain..islam menyuruh kita MENASIHATI BUKAN MENGUTUK...sengal punya manusia..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 26, 2013 at 12:18 AM delete

ko mesti suka kan...ye la blog ko dah trkenal...smua org tau...feymes la ko...sian ko..tringin publicity....bez ko da dpat publicity tpi dpat PUBLICITY MURAHAN JE LA...ko x yah la nak bgi org hangin...klau ko brani sngt meh la tunjuk muka ko dpan kpopers smua..meh kita face to face..bru puas kan??bt0l x...puihh...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 1, 2013 at 3:14 PM delete

Kau la yg cacat akal....jngn over sgt...bkan slh orang KOREA poun!!!!!!!pastu yg ko mngata 2PM tu pehal????so,u think u r better 2 say this???jngn nak kesah org2 yang meminati KPOP..CERMIN DULU DIRI 2 BARU NAK BERBAHAS KAT SINI...artis indonesia yg tak tentu arah tak pulak kau komen kan???ko ingat ko smpurna sgt smpi ko cakap dorg cam 2????sedangkan nabi muhammad pun ada kelemahan baginda sendiri,inikan ko plak yg manusia biasa...sblum ko sruh org len tobat,bek ko yg taubat dlu....

ADA HATI NAK KUTUK2 ORANG...DIRI SENDIRI PUN BELUM TENTU PERFECT 100%!!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
May 4, 2013 at 10:50 PM delete

Seronok baca komen-komen butthurt kpopers ni. Memang tak boleh kritik, terus gila jadinya.

Reply
avatar
afezeria miku
AUTHOR
June 1, 2013 at 6:49 PM delete

What can i say..fellow malaysian going nuts over a certain topic..how disappointing..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 10, 2013 at 1:59 PM delete

nak minat artis melayu memang taklah.sekarang pun k-pop pun dah peminat palsu

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 16, 2013 at 1:00 PM delete

I think you're right. Sorry to say, but I'm on of the kpoppers too. But I'm not the kind that's obsessed with it. And yes, many of Malaysian kpoppers are so damn stupid to not let other comment about kpop. What you wrote are all true. Its really dissappointing that us Malaysians are forgetting the quality of our own music and entertainment industries..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 18, 2013 at 11:12 AM delete

mangkok

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 18, 2013 at 11:15 AM delete

kpop is dead in shame

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 24, 2013 at 3:31 PM delete

Saya ni pon minatlah jugak kpop and bolehlah dikatakan fanatik juga.Saya boleh terima apa yang pnulis blog ni kata,sbenarnya ada benda yang admin ckp btul tpi ada yg x.Contohnya,super junior menangis.Diorang menangis sebab train dah berapa lama.Lagipun bukan sebab kpop je remaja islam kat malaysia ni rosak.Sebab Barat pun ada juga maa.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 25, 2013 at 12:43 AM delete

Tak tahu pape, diam. Susah susah je tulis panjang berjele tp tak effect pape pon kat kpop or kpopers. Boleh ke dance 30 minit non stop? Boleh ke menyanyi mcm dorg? Boleh ke nyanyi sambil dance mcm dorg? If you did that. Then you can wrote something like this. Kene pro dulu baru kutuk. FYI kpop ni dia train artist dia since diaorg kecik lagi. Ini sbb urineun hamkkae yeongwonhi.

Reply
avatar
ErinBaekyeol
AUTHOR
July 14, 2013 at 8:42 PM delete

woii manusia ! mula-II aq baca blog kau punyalah aq respect kau ni sbab memangg point-II kau tu betul tpi semakin aq scroll semakin aq menyampah kt engkau sebagaimana kau menyampah kt kpop .. kau pernah dgr tak kenal maka tak cinta ? .. kalau kau btul-II tau apa yg kpoper rasa , kpoper pikir bru kau layak nk ckp bende-II ni ..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 25, 2013 at 10:08 AM delete

ader yg fake,ader yg x wat plastic surgery....same2 mcam artis melayu gak....botox sana,botox sini.dah la islam.ishhh....

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 3, 2013 at 2:54 AM delete

Aku BENCI sgt kpop. tp tu bbrp tahun dulu. slps aku dalami kpop ni, slowly aku jd kpoppers. The first factor is their passion. rata2 artis kpop mmg bljr music dari umur sekolah rendah lg. and bakat diaorg tak terbatas kpd nyanyi je. 2nd factor, is hallyu wave.music+drama+variety shows.. even dulu aku tak paham bahasa korea,tp aku boleh gelak and faham lawak diaorg..industry seni korea sgt meriah..(banyak event utk artis and banyak sgt show yg best). tak macam kt sini. channel sikit..dahtu plak, ulang show yg sama bertaun2. YOU CAN"T BLAME kpoppers for that. we have right to choose what we like.
biarlah org korea tu nk buat plastic surgery ke pakai seksi ke..diaorg bkn islam pun and mmg dah culture diaorg mcm tu. kt elementary school lagi mmg pakai skirt sampai paha je..tu cara diaorg cari kerja. bkn ko yg nk tanggung kos hidup diaorg pun yg ko nk kutuk lebih2. artis melayu yg kononnya islam pun tak macam islam.
lagi satu,aku pelik betul la..kpoppers selalunya x kutuk pon minat org lain. kenapa lak org nk anti sgt dgn kpoppers..kitaorg tak mintak pun duit ngn ko kan? biarla kitaorg nk beli apa kitaorg suka. kitaorg x memudaratkan org pun mcm org yg MEROKOK ke org dadah ke.nk kutuk2 lak. jgn nk bajet mulia sgt la kalau dok kutuk org.. lg pun, kpoppers tak semestinya gedik dan seksi ok..org yg xde kesedaran akan pakai seksi tak kira dia minat apa pun..so, apa kaitan dgn kpop?? saja je nk suruh kitaorg komen. pastu, ckp kitaorg fanatik.kita org pinpoint yg betul ok..
selalunya LELAKI minat bola ngan kereta kan, lg banyak pakai duit..sampai x tido la tgk bola.kitaorg x kutuk pun minat org.biarlah org tu dgn minat dia.bknnya kitaorg menyebabkan rusuhan pun kt negara ni.
Lastly, i don't care what u guys want to say about me because i just want to say that leave kpoppers alone because we don't hurt u.but u guys always hurt us instead. hallyu wave tu pun x lame..kitaorg pon tau batas2 dalam islam.. kalau org tu mmg xde didikan agama dari kecik, dia terkinja2 minat kpop,x kan ko nak salahkan kpop jugak? sbb, sp2 pun yg dia minat, doesn't matter sbb dia mmg gedik.
-sone-

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 16, 2013 at 3:09 PM delete

kalau nak tahu standard mentaliti orang melayu Malaysia, tengok la cara diaorang komen. kah kah kah!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 16, 2013 at 4:11 PM delete

org minat kpop sebab industri hiburan tanah air ni xde kualiti . ko sedar x ?
klu x bt pe org nk minat kpop . muka diorang fake ke ape ke lantak dorg la . dh tu , x kan nak menari and menyanyi atas pentas muka cam taik . bia lah dorg nk bt plastik sugery sklipon, dorg mampu . dorg bukan islam . tgk la artis melayu sndiri mengaku islam tapi ,pakai seksi seksi , botox la , drama pegang sana sini , warna and style rambut tiru kpop smpai xde image sndiri . x payah nak komplen mcm2 , cermin tanah air kita dulu . dorg pkai skirt pendek , seksi ? so what ? they are non muslim . tu pun , ada sesetengah artis kpop yg nak tahu pasal islam , kpopers doakan dorg masuk islam and bt lagu psal dakwah plak . nak benci kpopers bt apa , cermin diri sndiri dulu la wei . x semua kpopers gedik and membazir , pkai seksi seksi . budak skolah agma pon mint kpop . kbnykn rmja skrg cant resist apa2 yg dtg , tp pndai pndai la kawal nafsu supaya x terikut dgn cara dorg yg btntg ngn islam . nk ckp , cermin diri duu wahai mlaysian yg anti kpop . islam x ajr kita bmusuh musuhan . kpopers x marah korg x minat kpop kan ? so jgn la bash2 org kata kpop ni itu dan ini .

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 24, 2013 at 11:09 PM delete

aku kpoppers . aku tak pernah ada marchandise kpop, beg, cincin, rantai yg ada logo band kpop. tiket konsert tak pernah beli. album pun. epop, majalah kpop, poster tak pernah aku ada. aku ada baca satu artikel ni "Berhala Hiburan" Dia pasal kita mengagungkan hiburan dh mcm kita menyembah. aku minat dan sebolehnya nak kontrol sebab aku tak nk buat kpop yg aku minat ni mcm berhala. Islam ckp hiburan tu perlu tp bersederhanalah k? chill lah aku annyed dgn kpoppers over-reacted. Aku try control. Bye chill assalamualaikum :)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
September 12, 2013 at 3:58 PM delete

cukup sekadar hiburan . jgn terlalu taksub . melayan runningman , barefoot friends, kpop chart semua tu takde mslh . cuma jgn jatuhkan martabat sendiri taksub dgn mereka . tak perlu g konsert ,tak perlu nak pegi klia sambut diaorg . tak perlu nak jd sasaeng . saya kpopers. minat kpop, tp agama tak ditinggalkan . masih ikut syariat . pd yg benci kpopers, bkn semua yg mcmtu . kami lain . SANGAT LAIN dpd yg anda tulis . mmg kpop variety show n drama diaorg lebih byk moral dpd omputeh, melayu . eg: hello counselor . bg penulis blog ini , lihat dr semua segi dan barulah kritik . banyak moral kita boleh pelajari . kalau yg buruk tu , terang lg bersuluh lah jgn . sendiri allah kurniakan akal . ok ? ad betul dan ad salah ap yg blogger ni hentam pd kpopers , tp ad postive nya ok . for KPOPERS , jgn cepat melatah . jika ad yg benar dikatakan oleh blogger ni pd diri anda , FIKIR dgn mendalam . jgn maki hamun . itu salah anda . walau ap pun , kami hanya meminati kpop tidak smpai gila dan sasaeng .hanya melayan di kshownow n kshow online . thats it . tak smpai terkinja kinja. kami tak taksub sbb kami ad maruah . dr zaman drama korea kat tv3 mcm my love cimpanzi smpai sekarang , takdelah nak jd sasaeng . be cool . layan je dr dlu . takde smpai gugat agama . ni myb yg jd sasaeng sbb baru knl kpop . MAYBE ? nasihat mereka mereka tu dgn lembut , bukan maki n caci takpun mengherdik . no-noo . panjang pulak berceloteh kat sini . maaf pd mana mana yg terasa . ASSALAMUALAIKUM .

Reply
avatar
Helo Elyana
AUTHOR
September 29, 2013 at 2:48 PM delete

knp lh Malaysia ni xde wt dance yg best gile hah? sume nye memboringkn jewk :<

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 26, 2013 at 9:17 PM delete

baik korang kat cni minat artis otai rock melayu cam xpdc ke search ke may ke wings ke daripada korang minat artis kpop yg tak berguna tu kalau artis rock melayu buat persembahan kat atas pentas mau nya gempak 1malaysia ni petikkan gitar nya dah cukup itu pun belum lagunya lagi hati n jantung pun mula bedebar2 tgk dorang tu ngan jeritan peminat lagi huh lagi syok beb saya dah lalui tahun 80an mmg best la terutama Michael Jackson ngan moonwalker nya kalah artis kpop tu sokong n martabat artis kita ya buat ape nak sokong artis kpop yg tak berguna tu saya nak tanya korang kat cni boleh ke artis kpop lawan awie wings boleh ke dorang menjerit suara cam awie tu huh jauh panggang dari api artis kpop tu tak sehebat artis rock melayu masih jauh lagi perjalanan kpop dari saya sokong kpop ada baik nya saya sokong artis rock melayu hidup rock melayu metal malaya

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 15, 2013 at 4:11 PM delete

Kepada orang ats... Ko pikir semua orang minat lagu metal ke?? Biarlah orang nak minat metal ke jiwang ke kpop ke.. Asalkan tak nyusahkan idop orang...da nak wat cane kitowang nak minat genre mcamtu...

P/s:aku mmg dari dulu lagi x minat lagu metal dan jiwang

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 19, 2013 at 2:07 PM delete

Minat kpop tak salah tapi jangan sampai dibenci orang... Jangan hanya kpop, malah artis barat like justin bieber, 1d, artis jpop sama taraf dengan kpop. Yang beza hanya negara.. Sama je hiburan. Tetapi ramai orang kata hiburan jangan diambil terlalu berat sangat. Hanya sekadar untuk menghilangkan itu dah cukup. :)

Reply
avatar
YU Barom
AUTHOR
January 5, 2014 at 3:11 AM delete

helo tuan punya blog fisrt aq baca aq hormat ko but bila aq baca-baca yang bawah aq rasa nk baling ko masuk kumbahan tahu tak . se seksi artis korea mereka belajar rajin- rajin bukan macam artis malaysia tahu nak kahwin saja and lagi satu mereka dari kecil dah hidup susah

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 18, 2014 at 1:00 PM delete

Assalammualaikum..aq ni pn seorang PEMINAT FANATIK 2PM..btw,mmmg btul ape yg admin ckp,but ko nk ckp artis kpop je seksi? artis malaysia ni pun seksi jgk ape? Perangai JUstin Bieber yg mcm setan tu ko dok banggakan.. xda pulak ko nk bising kn? aq nk tny ko la,penyanyi kpop tu ade usik kau ke? xdekn? bila budak mlayu pkai seksi seksi,ko ckp diorang ikut gaye kpop,pkai seksi tiru kpop..xbleh la mcm tu..artis org putih ko nk banggakan ,artis kpop ko nk perlekehkan..klu bdk bdk mlayu pkai seksi ikut kpop, ko nasihat la bkn KUTUK GUNE BLOG ,SEBUT NAMA 2PM AWAL AWAL !!!!! klu nasihat xbleh pakai,biarla dia..antara dia dgn Tuhan jela..btw,aq sokong dgn YU Barom,se seksi diorang pun lulusan diorang universiti ape?? ko lulusan ape?! stakat beli cd raihan xsemestinya kau bole kutuk org! ntah ntah cd yg ko beli tu pun ko dgr bpe kli,lpastu campak bwh katil..btw,ade je pompuan pkai tudung minat kpop..bkn ade je,BERSEPAH LA..biarla org nk beli konsert FT ISLAND KE,KONSERT 2PM KE,SUKA HATI LA!! diorang pkai duit diorang sendiri..ko yg kepoh mcm diorang pkai diut kau pulak!!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 3, 2014 at 8:55 PM delete

hurmmm tak suka kpop.....aku layan indon pop,girl band indon comel sangat seksi cantik yang teramat sangat

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 5, 2014 at 12:40 AM delete

Ya!saya k-popers :3 kenape nak maki-hamun segala bagai nih?ingat Allah tak masa publish benda alah nih?saya bukan nak melenting tp caranya tuh salah :/
saya peminat B1A4,Beast ngan EXO.tapi takdelah sampai macm tuh skali.saya nih barulah dapat beli brg k-pop,tuh pun beg sekolah...salahkah??saya beli ada 2 sebab
1)saya pkai utk gi sekolah,utk bawak buku sekolah
2)saya teringin nak ada barang k-pop sendiri

salah jugakkah??
Klau awk nak ckp yg awk beli album Raihan tuh awk nak menunjuk ke?saya tak pernah beli album k-idol kegemaran saya sbb mahal and sebab lagi satu saya dah dengar banyak kali lagu2 yg ada kat album dorang tuh,so takyah beli pun takpe..

pasal plastic surgery-awk tau tak ada yg wat plastic surgery sebab dorang ada yg kemalangan..ada sebabkan?saya rasa awk tak tau.so shut up ur mouth.. (Immatured)

pasal pkai seksi-awk tau tak sebabnya?awk kata awk selidikkan?meh saya bagi tau..dorang pkai seksi tuh sebab dah TERPAKSA pkai mengikut lagu yg dibuat..awk tau tak sesetengah k-idol ada yg berlakon dalam drama?dorang berlakon tak pkai seksi pun..hakikatnya awk blom selidik betul2 so takyah nak tunjuk expert..better awk selidik pasal tanda2 kiamat berlaku..awk ingat saya tak pernah ke bincangkan pasal benda nih ngan kawan2?hah??

Pasal Gay-dorang tak gay pun,dorang pun tak suka klau org panggil dorang gay.awk marah tak org panggil awk gay??iiissshh ==.lagi satu kekadang ssaeng (fanatic fans yg betul gila2) yg buat mcm dorang gay tau..awk ingat dorang k-idol suka?

So,kiter jgn menilai org dari luaran je ye?
saya nih masih waras tau..saya layan Pencetus Ummah sebab saya suka dengar,saya tgk Tanah Kubur sebab saya nak tgk balasan yg tuhan beri macam mane??

Minta maaf klau terkasar bahasa ye,
selalu ingat Allah SWT :')

Assalammualaikum :)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 5, 2014 at 12:44 AM delete

takpayah nak buat gosip!!Dosa tau tak....

Reply
avatar
March 15, 2014 at 5:30 PM delete

Ya allah nak minat boleh... bukan xboleh janganlahsampai lalai aq ni kpoppers paling setia tapi x lah sampai mcmtu diorang kan kafir habistu admin kat blog ni punnak jadi mcm diorang jugak ker jadi kafir? Lantaklah apa pon diorang nak buat bukannya kacau hidup kau pon!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 16, 2014 at 10:56 AM delete

Salam...rasanya bukan masalah Kpop ke Jpop or American pop ke...masalahnya anak-anak bangsa kita yang suka meniru budaya /cara hidup orang lain yg mungkin pada pandangan mereka lebih menyeronokkan...pengaruh rakan sebaya yg byk main peranan..Kebanyakkannya remaja yg masih sempit akal fikirannya dan senang dipengaruhi. Boleh minat tapi kena sentiasa beringat asal usul diri kita...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 2, 2014 at 3:39 PM delete

hahahahaha.. best baca komen2 korng nie.. lucu... apa nak jadi dunia skrng nie.. bangga sngt dgn minat dorng... aQ pun kpopper jga.. tpi x la mcm yg komen2 sblum aQ..aQ stuju 1000% apa yg admin nie tulis... ingat ALLAH.. skrng nie dah bnyak ptnda dunia akn berakhir x lama lgi..bnykkn istghfar ok.. bkn apa.. cuma nak tegur je.. nanti kat akhirat Allah tnyak kat aQ knpa x tegur diorng yg taksub sngt kat kpop tue.. aQ kelu lidah nak jawab.. hurm.. wallahualam.. salam..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 17, 2014 at 3:22 PM delete

k-drama ada bnyk medical-based drama. Yg pernah aq tingu mcm emegency couple, brain, syndrome. Malaysia blum dapat ckp support untuk buat bnda tu... Yg skrng ni, drama suamiku jururawat, isteriku doktor...... Jarang pla tingu watak2 dlm drama tu rawat pesakit. Jimat kos. Blm dpt support kewangan yg ckp mungkin. Jenis drama yg bnyk di malaysia ni mesti drama yg watak2nya kerja di syarikat... Kaya pla rata2 rakyat malaysia ni. Bangganya.

Drama korea yg sekitar dlu2 ada yg mcm indonesia jga (drama my girl)... Perempuan miskin yg bertemu lelaki kaya (gitu kan rata2 drama indonesia?) mcm ja rata2 perempuan indonesia tu miskin manakala lelakinya kaya.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 24, 2014 at 3:27 PM delete

biar la nak minat k-pop ke apa ke..asal tau identiti kita sendiri ..aku minat jugak k-pop dan aku marah orng bash k-pop. sbb korang x tau betapa payah nyer dorang nak feymes..kau ad pikir brape lama diorang belatih semua..kate da selidik..(mcm tipu je) n aku tau ad sesetengah fan yang gila smpai tiru gaya n dance dorang. aku pun meluat juga.. n bukan semua artis korea buat surgery okay...semua ada minat masing2..aku minat k-pop dan aku gembira dengan nya..mcm kau minat siti jugak la..kau hidop kau k-popers hidup k-popers..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 28, 2014 at 10:25 PM delete

memang betul, kpopers cepat melenting kalau tegor bias dorng. tapi, dah tahu macam tu, tkyah la nk kutuk kan? sori ah, dorng tu ciptaan Allah jugak. dorng buat plastic surgery? kitorng tahula dorng buat bende tu semua. tapi tk semua. dorng buat PS sbb career dorng. pikir dorng nk ke buat? kalau tk suke kpop, better diam ah. dorng jadi trainee selame at least 3 tahun tau. kau bole ke? lame tu weh. tu sebab dorng femes. sebab dorng telented. kau? jangan tahu nak memaki je ah. seksi? tu budaye dorang. even time sekolah lagi dh pakai skirt.tapi orng melayu? dari sekolah pakai pakaian elok ja. keluar seklah? hambik kau!
kitorng minat kpop bukan sebab rupa. kau prnah dgar lagu dorng? tgok tak cheography dorng? kau boleh menari macam tu? boleh? susah woi tarian dorng. then dorng kene buat performance live lagi. fikir tak penat ke? dorng menyanyi smbil menari kay. but suare dorng still boleh kawal. they deserve to be famous. benci kpop? pegi main jauh-jauh. jgan nak mengutuk. dosa weh. k-idols bukan islam. kau yg islam mengutuk pulak. makiin kurang pahala kau

Reply
avatar
May 13, 2014 at 6:34 PM delete

LOL. Aku suka sangat entry kau yang ni. K lah aku mengaku, aku memang kpopers. Tengok nama pun tahulah. haha. K tapi aku ni jenis yang open. Aku tahu tak semua pendapat sama. lain orang, lain citarasa. aku cuma suka satu group je. EXO. Group lain memang aku tak ambik kesah. Perempuan tu semua memang aku tak tengok. tak tahu nama, muka, semualah. sebab tu aku tak kesah kau nak cakap apa :) kadang2 bagus jugak aku baca benda ni semua. Aku dapatlah insaf sikit. Kurangkan minat ke, ape ke. Kot2 aku ada tertaksub ke. Yelah, kadang2 kita bukan perasan kita taksub. Dah lalai, terus lalai. Tak ingat apa dah. So, aku appreciate lah apa yang kau buat ni. Again, thanks :)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 19, 2014 at 11:30 AM delete

Asalamualaikum...sye pminat fanatik yg amt dkt kpop!!but sye x slh kn pmilik blog nk kutuk sesiape...sbb tu hak pmilik....and sye stuju dngn semua point yg diberi kcuali psl kdrama...yg tu pmilik msti x phm plot cite sblum kutuk...but kpade kpopers fanatik mcm sye x yh lha mrh kt diorng...buat sakit jari je nk taip..biar diorng ngan dunia diorng kite dngn dunia kite...but klau niat diorng btol nk tngk kite xjdi fanatic diorng mesti nasiht dn bkn kutuk...klau diorng kutuk tu mcm sme nk kite lgi prthnkn kpop lgi...diorng sokng kite klau diorng kutuk...so biar je lha

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2014 at 1:42 PM delete

Dia punya blog suka hati lh.. dia bagi pendapat je pon . Sheesh
Plus artis barat pon sama gak dedah aurat lh tu lh ni lh.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2014 at 1:51 PM delete

Aigooo... awat butthurt sngt n'th dia ckp siap2 dh. Duit hang , hang punya pasai lh. Nasihat ja pun. Tak nak dngr sudah (=_=). Aku sebagai kpopers pon tak suka fans jenis cam ni

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2014 at 1:58 PM delete

Aku sokong hang ! Sesetengah tu mmg over sangat. Meluat aku tengok ...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
September 11, 2014 at 1:21 PM delete

aku kpoppers! how dare you..kitaorg bukannya taksub..xpi kitaorang dah mmg teraddicted bende ni la..mmg lah kitaorg jadi seolah olah seakan taksub dgn bnde ni..srry klu aku straight to the point --"

Reply
avatar
mie zahara
AUTHOR
September 14, 2014 at 8:43 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
Anonymous
AUTHOR
September 16, 2014 at 1:20 AM delete

Sya rasa kpoppers tak la smpai taksub ,, Taksub dgn minat lain sgt ,, taksub tu minat sngat smpai lupa tuhan , solat pon tak ,, minat tu mcam beli album , beli brang2 kpop jaa

Reply
avatar
love nichkhun
AUTHOR
September 18, 2014 at 6:59 PM delete

Saya minat kpop ...Ye...(^^)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
September 19, 2014 at 9:22 PM delete

I love kpop .
Admin yg bt blog ni sesuka hati mak bapak dia jew ckp kpoppers cm tu . kitorang ada sebab sndiri minat kpop ni . Lebih baek lyn kpop drpd merempet n hsap rokok kat luar tu . Sebab ada rkyat malaysia cm ni lah negara kita tak boleh maju . tak open minded lngsung n tahu nak mengutuk org jer .

Reply
avatar
guyz iza
AUTHOR
September 20, 2014 at 3:06 AM delete

Haha , admin , nak tegur sikit boleh ? :) Kadang-kadang hidup kita ni banyak ragamnya . Ye , saya tahu admin tak minat k-pop , tapi admin tak boleh cakap macam tu . Kalau niat nak tegur , cakap dengan cara baik . Kalau sekadar luahan , luah juga dengan cara baik . Kalau ada orng benci or kutuk benda yang kita suka , mesti kita marah . Macam kalau saya kutuk blog admin , eeiii brurklah , tah apae-ape tah . Mesti admin marah . haha . Saya tak pasti saya mint kpop or tak , sebab saya minat 2 group k-pop je , Exo n Davichi lagu diorng semua sedap . Kalau Davichi dia ballad je , tak menari pun . Cuma pendapat saya , takdalah semua peminat k-pop mcm tu , ustaz saya pon minat kpop tapi dia tak pernah lupa pada allah . Berzikir . Saya tahu sebab dia cerita kat saya , dia suka lagu suju yng MV dia elok-elok lah , yng tak elok buang ketepi . Lagipun , saya budak sekolah agama , jadi saya tahu macam mana budak sekolah saya layan kpop walaumacamanapun , ciri-ciri kat atas tu , lngsung takda kat diorang . :) Diorng pon budak pandai .

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
September 22, 2014 at 9:46 PM delete

Bodoh betul admin yg buat blog ni . Pemikiran cam sampah .

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
September 23, 2014 at 10:06 PM delete

Minat hak masing-masing ... xperlu mengutuk orang lain sampai menghina ...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
September 23, 2014 at 10:10 PM delete

kebanyak kan kpopper yang saya kenali tidak lah setaksub admin ckp .. malahan ade yang berjaya seperti no-kpopper

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 10, 2014 at 10:11 AM delete

saya setuju bab yg minat tu boleh tapi jgn lah smpi taksub sngt. as a matter of fact saya pun peminat kpop. tapi taklah smpi tngk konsert and beli benda2 kpop tu.. minat tu boleh tapi janganlah smpi lupakan agama.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 12, 2014 at 6:32 PM delete

"Kpop bodoh . Peminat semua taksub lupa Agama. Dahlah kpop tu kafir . Korang ni orang Malaysia , bukan Korea.." "Excuse me? I mean, excuse you . Don't you know Kevin from UKiss stop his performance for awhile in Kedah because of Azan? And he said to the Muslim fans to pray first then they can continue . Don't you know when 2NE1 came to Malaysia (the world tour), they don't wear sexy clothes as they wear on the normal time because they know that majority of Malaysian are Muslims? And don't you know too that one of the EXO member said that Malaysian food are unique and delicious? Actually, there are many more but these are only the highlights. Anyway, they can respect our religion,they can respect our country,they can respect our culture. Why don't we? We are all the same people but different TASTE . Do you know what is the meaning of 'TAKSUB'? It means that someone who is really addicted and want to follow their style etc. When Malaysian wear sexy clothes, people always blame kpop . Can you open wide your eyes? Just look at Malaysian artist . I guess you must watch every single Malaysian drama,movie and show . You just look the way they acted and their dress . Do you think it is our culture to hug and kiss someone we're not married yet? Do you think Malaysian culture is wearing tight dress and short skirt? Please, I don't wanna blame anyone. Everybody must have their own mistake . Including you and me too . I don't mean to blame Malaysian idol but it is the reality. Majority Malaysian Idols are Muslims. I know that K-Idol isn't . If you want to talk bad,please. Mirror yourself. Did you enough pray 5 times a day? How many times you open your Quran? Think first . "
English teraburrr .

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 19, 2014 at 6:49 PM delete

Assalamualaikum,
haha, taksub? Awak tahu tak makna taksub dengan lebih mendalam lagi? Kita minat-minat diaorang semua ni ada batasnya. Jangan menyesal lepas tengok post admin ni, awak semua minat k-pop juga. Apa salahnya minat k-pop? Mungkin orang yang komen dekat sini ada yang suka A-pop (American pop)? Saya tak nak cakap banyaklah. Kalau semua kata k-popers ni taksub, ikut suka hatilah. Saya minat k-pop juga. Dari kecil. Tapi saya tak pernah lupa diri saya sendiri. Tapi, pada saya, kpop dia tak banyak mencarut even fesyen dalam mv tu melebih-lebih. Awak dipersilakan membenci k-poppers :)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 26, 2014 at 4:34 PM delete

k-popers sekalian ,,xpyh la nk bela kpop tu sgt ..kau fikir kau dpt pahala bela dieorang ??ade kau dpt ??kau tipu la kalau kau ckp kau x terjerit-jerit tgk laky korea yg "hensem" mcm pondan tu kan ??lagy satu ,,xpyh nk menggedikk sgt lah !!admin xslh ape² pon ,,so kau xpyh nk maki² dye sgala bagai ..he just told us the fact ..xpuas haty ??pegy mampos !!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 31, 2014 at 1:38 PM delete

admin nak buat entry begini supaya kamu perlahan2 sedar yang kamu jauh dari pangkal jalan.. so, kesimpulannya, kurang2 kan lah jadi kpoper dan jadi lah peminat sejati malaysian artis yang gila seks , dan artis malaysia yang balik2 cerai.. kan bagus jadi teladan sebab smua artis malaysia ajar supaya cerai2 baru sentiasa dapat isteri baru.. ^^, . lagi tu artis malaysian kan selalu dapat publisiti murahan.. kesian la dekat dorang, suda murah@free layan je la konsert free mereka.. tapi tu je la.. mesti tutup telinga, coz suara jauh ke laut.. biasa la, artis malaysia amatur dari dahulu sampai selama2nya.. hehe..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 31, 2014 at 7:25 PM delete

kau bodoh ke ape ?!die just nk advice kt semua !!k-pop kepale hang !!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 31, 2014 at 7:40 PM delete

kau nk kutuk artis malaysia tapy kau tinggal kat malaysia jugak kan ?!kepala kau letak mane ??dkat lobang tandas ??muke tembokkk !!ejek artis malaysia tapy tggal kat malaysia jugak ..kau pegy tinggal kat korea kau tu ..artis korea bakal ahli neraka !!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 8, 2014 at 10:46 AM delete

Apalah pasal kpop pon nak gegaduh..AQ ni kpopers selama 7 thun relax jer.��...AQ mmg suka baca entry cam ni sebab kekadang ia mgajar aq,supaya jgan terllu tksub dgn kpop and AQ suka AQ ngan kawan AQ anti kpop pon Tak gegaduh sbb kita org faham minat masing2....BTW AQ ada nasiht sikit kat kpopers ngan anti kpopers ni
KPOPERS=korang ni klau nak mint kpop pon kawal la skit tkyah la gedik sngat,kurang kena paham kenapa org xsuka kpop kekadang sebab kurang la fanatic sngat Cuba steady sikit..ingat kpop tu bukan kenal korang pon entah2 nama korang pon dia xpenah dengar...
ANTIKPOP=korang ni plak mulut tu jaga skit boleh?kenalah pham minat org lain ok?
Skali lagi mulut ngan kurang ajar...

Kpop ke antikpop ke pada AQ sama jer Tak yah nak kutuk sesama sndiri.��;����

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 8, 2014 at 8:54 PM delete

mulut kpopers yg kurang ajar mcm haram jadah !

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 23, 2014 at 2:23 PM delete

JUSTIN BIEBER IS BETTER THAN K-POP

Reply
avatar
December 3, 2014 at 12:36 PM delete

kepade tuan pnye blog…
mmg btul ape.yg admin ckp .. tpi admin kne ingt eaa~ kutuk org adalah dose besar~ sye pon mint kpop~ tpi xde lha taksub sngt~ sye bknnye prgi konsert dorg… tpi sye tgok kt tv pon dh ckup~ … tpi kn ce pikir leklok.. kmmg btul tindkn kau, kau bash korea bleh plak??!! hbes tu artis yg kt barat tu kau x kutok?!! sbb ape kau x kutok?? ahahah aku tau sbb ape~ sbb kau mint dorg!!!! so suje ati arr kitorg nk mint kpop or x nk mint~ cita rse kitorg~ hbes tu asal kau x bash artis MALAYSIA yg pkai sexy2 tu?? mungkin sbb kau duk kt MALAYSIA sbb tu kau x kutok artis MALAYSIA~ kau x kutok sbb tkot nnti MALAYSIA ni akn di ejek oleh org luar?? gitu??

Reply
avatar
DeliGht MeDdy
AUTHOR
December 6, 2014 at 1:03 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
DeliGht MeDdy
AUTHOR
December 6, 2014 at 1:06 PM delete

Assalammualaikum...

Saya ialah Kpopers.. Dalam hal ni kau ckp tk benci kpop kan ? Benci kpopers kan ? So , knp tk letak je tjuk Luahan Kenapa Saya Benci Kpopers ! Sya pon tktau nak ckp apa , tapi tidak semua kpopers taksub atau melebih gediknya.. hanya sesetengah.. Sya suka kpop jadi terasa sikit.. Haters ni pon satu , kalau tk suka kpop diam jelah ! Drng tk kacau hidup kau ! Tautak , 2ne1 ( dri group kpop ) dtng Malaysia World Tour drng tk pakai seksi ? Tutup kecuali rmbut. Drng tau majoriti dri malaysia ialah islam ! Ada group kpop drng buat persembahan masa tu tiba2x azan berkumandang dan drng berhentikan persmbhan drng dn menyurh umat islam solat !! Krng tk blh ke hormat sikit ngan korea ? Seriously aq bkn dri pihak kpop cuma aq tknk kita ni membenci agama drng kpop je kot ! Aq masih ingt solat mengaji dgr ceramah islam ! Bkn smpai tksub lupa solat semua tu ! Tk maluke kalau orng kata dgn negeri malaysia yg tdk pandai hormat orng hah ?! 1 lagi , jgn kaitkan kpop dgn soal agama dan politik ! Kalau salah krng yg tanggung malu ! Memang sesetengah artis kpop pembedahan tpi ada yg tidk buat plastic surgery ! Ada artis malaysia dh cntik nak cocok lagi sana sini ! Kalau tk minat kpop jgn mengutuk.. jangan jaga tepi kain orng ! Tkde orng paksa krng minat kpop , jadi jgn mengutuk melebihi had yer

Reply
avatar
DeliGht MeDdy
AUTHOR
December 6, 2014 at 1:08 PM delete

Yeke ? Hater syg melebih ckp korea gay lah apalah -_▪

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
December 10, 2014 at 9:14 PM delete

Aku x de la smpai gila kn kpop. Konsert pun aku x dtg. Drma pun aku x layan.. Aku lyan lagu je. Hak org minat . X payah halang ok. Bukan smpai kmi terkeluar agama islam pun c:

Reply
avatar
Puteri Ainaa
AUTHOR
December 12, 2014 at 3:29 AM delete

Assalamulaikum. Nak kata saya kpopers tak juga. Tapi saya fans Exo Planet. Sbb saya masih mentah lagi pasal kpop. Saya mmg anti gila babenglah dgn kpop ni dulu. Sampai kawan brcerita pun rasa nk bla je. Lepas saya tngok MAMA awards baru baru ni tanggapan saya terhadap kpop terus berubah 360 darjah. Kerana saya rasa korea ni unik. Persahabatan mereka adalah segala galanya yg malaysia tidak ada. Saya tak tahu sama ada awak tahu ke tidak pasal kris dan luhan resign drpd Exo. Malas nak terang bagi detail so lebih baik awak search sendiri. Awak judge cara mereka mencari duit. Awak pikir mereka hidup bebas mcm artis kita. Mereka memerlukan berpuluh bodygourd. Mereka adalah artis antarabangsa yg melonjak naik. Negara mereka popular dgn korean artis. Manakala mereka jugak memerlukan duit. Kenapa dr tadi saya sebut duit? Kerana duit adalah segala galanya. Mesti pikir saya dh merapu pasal duit kan. Tak.. saya masih dlm topik yg sama. Kalau tanpa duit pakai makan minum awak mana nak cekau? Duit jatuh dr langit? Takkan. Mcm tu jugaklah diorg bekerja dgn gigih harumkan nama negara mereka, memerlukan wang, dan sanggup mngabaikan kesihatan mereka sprt kris yg memendam sakit brbulan hnya kerana manager yg tidak bertnggungjwb. Dia memendam pnyakit kerana tidak mahu mnyusahkan ahli exo yg lain dan tak mahu smtown lingkup tapi skrg semua tak tahu mnghargai.. Yg tahu menghina mengutuk mengeji sdgkan kita adalah manusia yg dicipta oleh Allah swt yg sama. Tiada yg lain. Kalau awak tak suka dgn cara mereka just shut up. Mereka tidak memerlukan hinaan drpd awk. Tanpa awk mereka still boleh berjaya. Then kalau awak rasa awak betul. apa kata awak jumpa pihak yg jemput artis luar negara dtg malaysia. Cakap dkt mereka " kerana music korea merosakkan rakyat malaysia maka jgn jemput mereka" . Tapi awak sedar tk yg negara barat lebih berjuta kali memberi respond negative kpd rakyat. Awak lupa lagu wrecking ball? Awak nak salahkan korea buat apa sampai ramai kata artis lelaki korea 'pondan' awak tak rasa itu lagi kurang ajar ke? Siapa yg mencipta manusia? Allah swt kan? So apa hak anti kpop ni nak mempertikaikan tentang wajah? Apa kalau agama lain tuhan lain yg cipta manusia ke? Mahazab mana awak semua anti kpop ni guna?

Yg negara indonesia duk hina Allah swt, yg hina negara kita. tak pulak awk bising ye? Korea yg takpernah kutuk lagu malaysia smpai mcmni awak hina mereka.Hanya disbbkan lagu 2pm yg awak dngr smpai mcmni awk update blog.

Okay. Awak kata kpopers ni meroyan bila nmpak korean artis right? Yg awak ni tak meroyan ke update benda entah hape hape ni? Sejak di dlm rahim ibu mereka lagi mereka tlh dijanjikan untuk mnjadi sprt ni. I mean sejak di Loh mahfuz walaupun mereka bukan beragama islam. Dlm al quran takda pun suruh kutuk kafir. Biarlah mereka dgn cara mereka. Kita dgn cara kita. Kpop tetap awesome selamanya. Tak bererti saya anti malaysian pop. Mereka mencari rezeki dgn cara elok. Bukan spt rakyat malaysia yg snggup gadai maruah hanya demi wang.

Reply
avatar
Puteri Ainaa
AUTHOR
December 12, 2014 at 8:48 AM delete

Awak tak tengok ke yuna dgn juliana evans skrg mcmna? Negara mana yg diorg stay skrg? Korea ke? Sampai turban yuna dh mcm org sikh. Tak pulak awak bash org LA kan? Takkan. Kami ada minat kami yg tersendiri. Dan kitorang semua takpernah paksa or meroyan kalau anti kpop tak minat kpop . Takperlulah memperlekehkan minat seseorang. Saya takfaham dgn awak sbnrnya. Awak pikir jadi artis mcm diorg senang kalau tak kena trainee bertahun tahun. Dahlah makin dibaca blog ni rasa mcm haish ya Allah .. wallahulam. Sorry to say even you hurts. Just straight to the point.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 29, 2015 at 5:16 PM delete

Bukan nak ckp apa cuma..nak kata...jgn terasa eh.....klau nak hina kpop....kpop tu korea,barang teknologi yg ada di Malaysia sume korea yg mula mula terpikir nk buat! Ipad,laptop,smartphone!!!nak kritik diorang pakai seksi..tak payahlah...diorang tu BERLAINAN AGAMA!! Memang drama kpop mcm x paham tp sekurang kurangnya lebih berkualiti..sebab tu ramai suka korean drama...sy pun shock kau tulis blog camni tp sorry to say.....hak diorang nak kata apa...sy pun tak minat sgt kpop tp drama nya yg sy suka!!.korea dh buat mcm mcm kat Malaysia tp org x pandai nak hargai.... at last,PLEASE SHUT YOUR MOUTH KALAU TAK TAU APA APA TENTANG KOREA...KOREA tu negara idols... maaf klau rasa cam terasa memang ada betul blog kau ni tp bagi lah yg elok sikit..sy bukan cam nak maki apa apa cam yg lain cuma....korea dh baik dengan kita tak kritik yg bukan bukan...hrp balaslah kebaikan diorang..╯ 3╰

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 19, 2015 at 9:08 PM delete

One of the typical statements ....hahaha acehceh ayat isi kandungan nmpk gempak for those people who doesn't understand what is kpop....sembang pasai fanatic and whatsoever..apa yg ang paham pasai kpop... most people thought that ok when Kpopper starts to defend their idols from criticisms ok that fanatic........listen people if u doesn't know either Kpopper or kpop ..... shut up ....argue this thing when u met a real Kpopper...pity u because all this while u must found some immature Kpopper

Reply
avatar
Zaleyaa
AUTHOR
March 21, 2015 at 2:10 AM delete

Tak minat kpop, tp sibuk amik tau pasal kpop semata mata nak bash kpoppers? Haha kelakar la kau ni. Kalau betul kau tak minat, kau takkan sibuk2 nak share kat public yg kau tak suka and kau takkan amik tau pasal kpop. Haha adoii, kalau rasa mnyampah gn kpoppers block je dah la, tak payah sibuk. Buat hal kau dah laa. Actually minat ape pun, tak perlu nak taksub sgt, yg penting iman tu kena kuat. Artis kpop buat plastic surgery, takde mintak duit kau, takde buat pinjaman kat malaysia kan? So? Yg nak menyalak dorg plastic kenapa? Suka hati dorg la. One more aku nak tanya, org lain minat kpop, yg kau panas terbakar kenapa bro? Lek da laa

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 10, 2015 at 9:03 AM delete

Aku malas nak cerita sebenarnya tp aku rajinkan gak tangan ni menaip . hahahhah aku fanatik and hard kpopers for almost 10 years . aq start minat zaman2 kpop x popular lgsg tau . aku x tgk muka , aku dgr suara and bakat dorang . bakat muzik dorang , bukan mcm artis malaysia . nak nyanyi lgu pon ciplak . lepas tu keluar melodi , mengamuk ,sindir menyindir samapi satu nation kenal . MALU .
aku jenis yg minat , senyap2 je . bukan x layan lagu melayu , lagu english . aku pencinta muzik . so lagu thai, philipine pon aku layan . tgk pada bakat lah . aku minat gak alyah , aizat , najwa latif .
conclude aku kt sini , x payah buat mcm ko kenal sgt kpoppers mcm mne okay ? jgn conclude , "oh budak kpop minat sbb rupa je , padahal surgery"
hahahahha aku x kisah lgsg dorang buat surgery .aku siap tunjuk kt org kt mne dorang buat surgery . sbb dh lama minat , aku bleh spot kt mne tu surgery nya .aku dh ckp aku x kisah , aku kejar bakat .
SO THE END

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 10, 2015 at 9:07 AM delete

paling bodoh bila dgr buat research semata2 nk bash . pebenda lah membazir masa . heollllll
x ke nmpk bangang nye kt situ . nampak mcm org x pegi sekolah . lol

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 10, 2015 at 3:25 PM delete

Apa gadoh2 ni... Orang yg menegur kena cakap elok2... Orang yg terima teguraan tu kalau x terima teguran pun jawab elok2...berbincang elok2...nak suruh orang terima Islam mcm ni x jadilah jwbnya...humans are not perfect...x kanlah nak suruh k-pop fans stop suka k-pop tiba...hari ni tegur esok insaf....memang xlah...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 23, 2015 at 2:46 AM delete

Tapi tak semua artis kpop pakai muka plastic . Ada sesetengah yg pakai . Aku bkn nk menyebelahi dorang . Aku sedar aku pon minat kpop . Tpi cuma nak tambah ayat sikit je . Tak semua artis kpop pakai plastic . Sesetengah je yg ada . Aku solat walaupun aku minat kpop . Tak semua pakai .SESETENGAH SAHAJA . T A K S E M U A P A K A I . S E S E T E N G A H S A H A J A. #TQ

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 21, 2015 at 9:48 AM delete

Aq pn terasa apa yg admin yg tulis ni...kita yg fan ni pon ada limit masing2...ada batas..tahu yg betul @ salah..mgkin sesetengah fan mmg overlah..kita bkn budak kecik lg...pedulikan admin apa yg ditulis,. Dia yg berdosa kerana memancing pergaduhan disini..,penulisanya pon bkn profesional..jika dilihat hanya ikut hawa nafsu kebencian yg mendalam...nk jd blooger kenala ada etika jugak..,so poin disini ialah ni bkn soal genre tp sikap individu itu sendiri...rock kapak pon byk buat hal mcm sesetengah minum arak tiada pon bising..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 21, 2015 at 10:57 AM delete

Nk jg blooger kena ada etika jgak...soalnya dia admin memancing pergaduhan dcni...mn2 pon artikel tulis benda yg kau suka tp diejek atau dicaci,dihina..pasti kau melentik jgak..!!!. Kalo aq ckp band indiemu undergroundmu mcm tahi..apa perasaanmu..?mmglah u agree sb kau kn haters...sm mcm adminmu..im not respect admin..stupid..blogger...lol

Wei dorang ada talent dan popular lah...!!,suara dorang sedap..ko ckp actress kpop tiada bakat...habis tu pelakon rain dlm ninja assasin filem hollywood tu apakah kau merepek ni...cubala ko buka mindamu ckit..luaskn pengetahuanmu..jgn ko hantam minat dorang...dgn akalmu yg cetek..

Reply
avatar