PANDUAN MENGISI e-FILING CUKAI PENDAPATAN.

Oleh :  Ifa Amir 

PANDUAN MENGISI e-FILING CUKAI PENDAPATAN

Elooo, dah declare cukai pendapatan ke hakak dan abang-abang sekalian? Sempat lagi nih. Sebelum hujung April.


Tak payah takut jangan risau, sebab kawan senpai cakap declare je. Untung-untung dapat refund duit. Sonoknyaaaaaa!! Senpai pun baru paham. Hahaha. Poyoss tau.

Ikut je la step ni. Boleh buat sendiri depan laptop atau henpon. kalau takde, pergi je dekat LHDN berdekatan. Diorang sediakan komputer khas. Boleh tanya terus kalau tak tahu.

Jom, saya share langkah-langkah untuk borang BE (tanpa perniagaan) untuk tahun 2018 :

Langkah 1 : Log masuk ke ezhasil. Macam online banking, siap ada frasa keselamatan sebelum masukkan password. Pastikan check tu kita punya ke bukan.


Frasa keselamatan anak panah sebelum isi password tau. macam online banking la. Kalau bukan awak punya, jangan letak password tau.

Langkah 2 : Pilih opsyen e-filing, kemudian e-borang. 


Langkah 3 : Pilih tahun taksiran. ie:2017. Dia akan bawa anda ke dunia lain (new tab laaa.)


Langkah 4 : Kemaskini dan semak maklumat peribadi. Termasuk maklumat bank dan nombor akaun. Kot dapat refund balik duit kannnn. Hehe.


Langkah 5 : Isi maklumat pendapatan anda.


Langkah 6 : Isi pelepasan cukai. Tak tahu? Refer nota. Kat sini yang paling PENTING. Boleh kurangkan cukai dan secara tak langsung menambahkan lebihan cukai untuk digunakan semula. Haha.


Langkah 7 : Semak rumusan. Ni paling best! Boleh tengok kita ada dapat lebihan cukai ke tak. Ada yang dapat refund beribu tau!
 
Langkah 8 : Sahkan borang taksiran anda.

Kalau rasa takut declare macam senpai, fikirkan semula. Bila tengok ada refund, terus senpai melompat. Ni tak kira betul-betul lagi ni. Hehehe.
PANDUAN MENGISI e-FILING CUKAI PENDAPATAN. PANDUAN MENGISI e-FILING CUKAI PENDAPATAN. Reviewed by Ameno World on Thursday, March 08, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.